Recuperació més lenta que al conjunt de Catalunya

La demarcació de Tarragona continua mantenint la taxa d’atur per sobre del 20%. La mitjana catalana ha baixat ja al 17,49%

Per . Actualitzat el

La situació econòmica a la demarcació millora, però més lentament que a la resta de demarcacions catalanes. Aquesta és la principal conclusió que es pot extreure del darrer Informe de Conjuntura Econòmica elaborat per les quatre cambres de comerç de la província de Tarragona (Tarragona, Reus, Valls i Tortosa) i la URV, corresponent a dades del tancament del tercer trimestre de 2015. L’estudi, dirigit pel catedràtic d’economia de la URV, Agustí Segarra, apunta a una tendència positiva en els principals indicadors econòmics de la demarcació, però adverteix que no es nota prou en la reducció de l’atur, sobretot en comparació amb Barcelona, Lleida i Girona, on el mercat laboral es recupera a un ritme millor, mentre que a Tarragona l’índex de desocupació està encara per sobre del 20%, la mitjana catalana està tres punts per sota (17,49%).cuadre1

Joaquim Margalef (URV), encarregat de presentar les dades de l’informe en el marc del Bon dia Tarragona de la Cambra de Comerç, va apuntar la setmana passada que «tenim un gran problema en el mercat de treball, ja que a la demarcació tenim una mitjana d’atur fins a 3 punts més alta que al conjunt de Catalunya i, a més a més, tenim una demanda interna més fluixa com a conseqüència de l’indicador de preus, que cau més que en altres punts del país». Pel que fa a les previsions de creixement econòmic per a l’any vinent, els impulsors de l’estudi apunten que «l’economia espanyola i catalana podria créixer per sobre del 2,60% i les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre haurien d’estar en aquests nivells. És cert, però, que a casa nostra encara hi ha uns grans desajustos derivats de la crisi del 2008. Aquí abans hi havia un equilibri, sobretot gràcies a la construcció d’habitatges residencials i d’infraestructures, i això ara ja no hi és. L’economia de la demarcació ha de reajustar-se en sectors més malmesos durant la crisi».

Pel que fa a un dels principals sectors de l’economia del territori, el turisme –que sempre ha estat el gran compensador de l’activitat econòmica de l’àrea durant l’estiu– ha patit enguany un endarreriment en la contractació de personal a causa d’un mes de juny fluix. Amb tot, les dades marquen una tendència a l’alça pel que fa a nombre de visitants, principalment dels residents, i una disminució de les pernoctacions. Quant al sector de comerç exterior, el volum d’exportacions ha augmentat i ha disminuït el d’importacions, però els ritmes de creixement són menors que els catalans i espanyols.

cuadre2A la construcció, l’ocupació en continua tímidament a l’alça. Tot i això el sector continua encara lluny de les xifres de 2012.

Finalment, segons l’estudi, un fet que dificulta molt la millora de les dades en l’àmbit de l’ocupació és l’absorció dels aturats de llarga durada i de les persones que volen entrar al mercat de treball, que representen a la demarcació un 65% dels aturats (sobretot gent jove).

En resum, l’informe assenyala una petita millora amb relació a altres trimestres, però encara la situa lluny dels nivells d’activitat i ocupació de 2008.

cuadre3Pujada de l’habitatge residencial
Aquest 2015 s’observa més activitat en la construcció residencial, principalment a les Terres de l’Ebre, en el nombre d’habitatges iniciats en dades interanuals per als dos primers trimestres de l’exercici. L’increment en aquesta zona es deu al dinamisme del Baix Ebre (572,22%) i el Montsià (150%). Quant al Camp de Tarragona destaquen el Tarragonès (345,8%), la Conca de Barberà (100 %) i el Baix Penedès (58,33%).