Tarragona, campió d’Espanya d’escacs per a cecs

L’equip tarragoní ha guanyat tots els campionats disputats des de 1999

Per . Actualitzat el

Tarragona ho ha tornat a fer.

S’ha proclamat novament campió d’Espanya d’escacs per a cecs en la modalitat d’equips a Cambrils. El conjunt format per Manuel Palacios, Gavril Draghici, Albert Olivera, José Luis Ortiz i Jesús Ariste, i entrenat per Artur Kogan, és el dominador absolut d’aquesta disciplina al segle XXI. Ha guanyat tots els campionats de Primera Divisió, nou consecutivament, des del 1999.

De les set rondes disputades, Tarragona ha vençut en quatre, dues van acabar en taules i només van tenir una derrota. Barcelona A ha quedat en tercera posició. Roberto Clemente ha estat considerat el millor jugador del primer tauler i Gavril Draghici el millor jugador del segon.

La cloenda d’aquests XVI campionats d’Espanya ha estat presidida per Miguel Carballeda, president de l’ONCE i de la seva Fundació. Va estar acompanyat per Manel Eiximeno, president de la Federació d’Esports per a Cecs de Catalunya; Rafaela Pérez, vicepresidenta del Consell Territorial d’ONCE Catalunya, i Francisco Maldonado, Secretari General de la Federació Espanyola d’Esports per a Cecs, organitzadora del campionat.

El torneig ha reunit durant una setmana a l’Hotel Tryp Cambrils als millors escaquistes cecs nacionals, que han representat 16 equips agrupats en dues divisions. A Primera Divisió han participat Tarragona, Barcelona A, Barcelona B, Madrid A, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, País Basc i Tenerife.

taula-cecs

Els escacs, un dels esports més integradors

Els escacs és un esport de llarga tradició entre les persones amb discapacitat visual, per la seva facilitat per ser practicat de manera integrada en les competicions amb persones que veuen.

Per a la pràctica dels escacs, els cecs necessiten només algunes adaptacions en el material de joc. Per exemple, el tauler té els quadres negres lleugerament més alts que els blancs per fer-los diferents al tacte. A més, les peces negres porten, a la part superior, una protuberància que les distingeix de les blanques.

Cada casella del tauler té un orifici al centre, en el qual s’insereixen les peces a través d’un petit plançó que aquestes tenen en la seva part inferior. Mitjançant aquest sistema, les mans del jugador poden tocar totes les peces sense enderrocar-les.

Les partides entre escaquistes cecs es juguen en dos taulers. Cadascun dels jugadors mou les peces al seu tauler de manera que, en tocar-les, no molesti ni sigui molestat pel seu contrari. Els rellotges d’escacs disposen d’un mecanisme de veu amb auriculars per accedir al temps de joc.

Clausura_cecs

Imatge de l’acte de cloenda i l’entrega de premis a l’Hotel Tryp Cambrils.