Prevenció dels accidents de trànsit en l’entorn laboral a la CEPTA

L’oficina de prevenció de riscos laborals organitza aquesta jornada per dimecres dia 2 de desembre

Per . Actualitzat el

Aquest dimecres 2 de desembre, l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals (OPRL) de CEPTA organitza una jornada que té per objectiu posar damunt de la taula els condicionants que permeten que cada any se sumin més accidents de trànsit ‘in itinere‘, mentre els treballadors es desplacen fins al lloc de treball.

Jornada tècnica

Cada any a Catalunya es produeixen a prop de 25.000 accidents de trànsit amb víctimes a les nostres carreteres. Una anàlisi més profund de la situació mostra que pràcticament la meitat d’aquests accidents es produeixen a l’entorn laboral.

Segons dades del Departament d’Empresa i Ocupació, l’any 2012 hi va haver a Catalunya 10.592 accidents de treball amb baixa de trànsit, dels quals 8.150 van succeir en els desplaçaments d’anada i tornada de la feina i 2.442 durant la jornada laboral.

Alguns dels factors de risc que intervenen en un accident de trànsit poden estar relacionats amb la via i l’entorn, amb el vehicle, amb les característiques de la mateixa persona, però també amb l’activitat laboral del conductor i, tot i que no de forma exclusiva, s’han d’abordar també des de la perspectiva de la seguretat i salut en el treball: disseny d’itineraris, manteniment preventiu del vehicle d’empresa, sensibilització i formació del treballador, prevenció del consum d’alcohol i drogues.

Per aquest motiu, és important que es treballi de manera conjunta, coordinada i interdisciplinari per traçar un eix d’actuacions transversals entre tots els agents implicats per tal de millorar la mobilitat i reduir la sinistralitat.

Objectius i continguts

– Sensibilitzar i conscienciar de la importància d’elaborar un Pla de Mobilitat i Seguretat Viària.

– Característiques dels Plans de Mobilitat en l’empresa i objectius.

– La norma ISO 39001 i la seva compatibilitat amb els Plans de Mobilitat.

– Els factors de risc que incrementen el risc d’accidentalitat associada als desplaçaments en l’entorn laboral.

– Els factors cognitius, emocionals i comportamentals, així com les aptituds psicològiques de les persones i els factors latents que afecten el procés de la conducció per tal de minimitzar els riscos.

– La importància de mantenir una actitud preventiva en la conducció.

– Les eines que disposem per gestionar de forma integral la seguretat viària des de l’empresa.

– Els recursos pràctics per elaborar un Pla de mobilitat en les organitzacions.

– La visió de la ITSS envers els accidents ‘in itinere‘ i ‘in mision‘.

– Les responsabilitats empresarials derivades dels accidents de trànsit en l’entorn laboral.

Programa

9.00 h – 9.15 h: Recepció i lliurament de documentació.

9.15 h – 9.30 h: Presentació de la jornada. Sr. Antoni Belmonte. President CEPTA Sr. Rafa Segovia. OPRL CEPTA

9.30 h – 10.15 h: Els accidents in itinere i in mision en l’entorn laboral: obligacions empresarials i responsabilitats derivades. Sr. Antonio Jiménez Piquero.

10.15 h – 11.00 h: Eines de gestió empresarial de la seguretat viària. ISO 39001 i Plans de Mobilitat. Sr. Alfons Perona. Advocat. Assessor en Mobilitat.

11.00 h – 11.30 h: Pausa.

11.30 h – 12.15 h: Factor humà i riscos en la conducció. Sra. Teresa Morali. Llicenciada en Psicologia.

12.15 h – 13.00 h: Els factors de risc relacionats amb la seguretat viària durant la jornada de treball i la seva avaluació. Sr. Lluís Balcells. Responsable I+D+i SP.

12.30 h: Clausura de la jornada.