Creu Roja aposta per ampliar la informació sobre el VIH i la Sida

La institució posa en marxa la campanya ‘Posa-te’l ¿Què més dóna? Sí que dóna’, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte del VIH i la Sida

Per . Actualitzat el

Malgrat les fites aconseguides en els darrers 30 anys de lluita contra l’epidèmia de sida, encara queden reptes pendents. Es calcula que actualment viuen a Espanya entre 130.000 i 160.000 persones amb infecció per VIH, de les quals entre el 25 i el 30% desconeix la seva situació serològica. Si traslladem les dades a la província de Tarragona, prop de 2.500 persones de la demarcació estarien infectades pel VIH, de les quals gairebé 500 no ho sabrien. Aquesta dada evidencia que, malgrat les múltiples campanyes d’informació i sensibilització, cal un major coneixement dels aspectes bàsics de la infecció: mecanismes de transmissió, formes de prevenció, tractament, etc.

Creu Roja alerta del desconeixement de la malaltia per una part significativa de la població. Per aquest motiu, fa una crida a la ciutadania perquè es realitzi la prova ràpida de detecció d’anticossos pel VIH, especialment a aquelles persones que hagin estat exposades a la possibilitat d’un contagi o que hagin dut a terme una conducta de risc. Aquesta prova, que permet un diagnòstic precoç de la infecció, es realitza a Creu Roja Tarragona des de l’any 2010 gràcies al finançament del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Enguany s’han realitzat 22 proves ràpides, patint una disminució preocupant des de les xifres inicials del projecte.

Per millorar aquesta tasca informativa, Creu Roja Joventut ha posat en marxa la campanya ‘Posa-te’l ¿Què més dóna? Sí que dóna’, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte del VIH i la sida entre la població. A la demarcació de Tarragona la campanya es realitzarà a Reus, Amposta, Valls i Tarragona ciutat mitjançant estands informatius i xerrades. La campanya dóna continuïtat a les accions que Creu Roja Joventut realitza al llarg de l’any com els tallers de salut sexual realitzats a diferents centres educatius de la demarcació, que l’any passat van arribar a 632 joves. A aquesta xifra, s’han de sumar les persones ateses per Creu Roja des dels punts informatius, amb el repartiment de material i gràcies a diferents xerrades. En total, es calcula que les accions informatives d’aquest programa han arribat a prop de 3.600 persones de Tarragona i Terres de l’Ebre.

D’altra banda, Creu Roja també participa activament als actes organitzats aquesta setmana pel Grup de Treball de Salut sexual i VIH/Sida a la ciutat de Tarragona.

La tasca de Creu Roja Tarragona

Creu Roja desenvolupa al territori projectes relacionats amb el VIH / Sida des de l’any 1994, quan es va posar en marxa la Casa d’acollida, un recurs adreçat a persones afectades per la malaltia que no disposen d’un entorn familiar i social que pugui responsabilitzar-se de la seva cura. L’equipament, amb capacitat per a vuit persones, es manté obert a la ciutat de Tarragona amb l’objectiu de promoure la inserció social laboral dels seus usuaris.

Paral·lelament a aquest recurs i a les tasques ja esmentades (prova ràpida de detecció d’anticossos pel VIH, tallers i xerrades de sensibilització) Creu Roja també ofereix suport psicosocial a persones afectades pel VIH / Sida que necessiten suport en alguna àrea de la seva vida (sanitària, psicoemocional, econòmica, etc.) amb l’objectiu de mantenir la seva autonomia. Es dóna una atenció integral i global a les persones afectades, tenint cura també dels seus familiars. En total l’any passat Creu Roja va atendre 60 persones afectades pel VIH/Sida al conjunt de la demarcació.

El Servei Multicanal de VIH de Creu Roja compleix 10 anys

El Servei Multicanal d’Informació i Prevenció del VIH, gestionat per Creu Roja i finançat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat es va posar en marxa l’any 2005 i ha passat, des d’aleshores, de ser un servei d’atenció telefònic que rebia 20.000 consultes anuals a tot l’Estat a convertir-se en una plataforma multicanal amb un abast de 400.000 contactes anuals a través de telèfon, xat, correu electrònic, fòrums i xarxes socials. Amb motiu del seu desè aniversari, aquest servei es complementarà amb una aplicació per a dispositius mòbils que oferirà informació general sobre el VIH i la sida, els mètodes de prevenció i els recursos existents.