L’Associació Cultural Amics Castellers acosta els castells a la ciutadania

L’entitat permet entrar en contacte amb el món casteller d’una manera lúdica

Per . Actualitzat el

Ara fa cinc anys, coincidint amb la declaració per part de la Unesco dels castells com a Patrimoni immaterial de la humanitat, va néixer a la ciutat de Tarragona l’Associació Cultural Tarragonina d’Amics/gues Castellers amb la voluntat de donar a conèixer el fet casteller entre la ciutadania. Des d’aleshores cada any fan una crida a totes aquelles persones que tinguin ganes d’entrar en contacte amb aquesta manifestació popular tan tradicional de casa nostra i fer-ho des d’un vessant lúdic i també solidari.

Fa cinc anys un grup d’amics castellers de diferents colles, alguns en actiu i d’altres no, van pensar que a la ciutat faltava un espai perquè aquelles persones que volien fer castells però no podien o no acabaven de decidir-se a anar a una colla castellera poguessin experimentar i entrar en contacte amb altres persones que ja en sabessin i els en poguessin ensenyar. Aprofitant el gran impuls que aleshores tenia el fet casteller van organitzar-se en associació per organitzar diverses activitats que els permetessin assolir els seus objectius.

Ramon Gómez, un dels fundadors de l’entitat, assegura que «la nostra associació -que té una seixantena de membres aproximadament- pretén mostrar el significat dels castells a tothom, gran o petit, d’aquí o de fora, que vulgui conèixer-lo d’una manera lúdica i sense la pressió que significa estar en una colla castellera. La gent ve a passar-ho bé, a gaudir dels castells i de vegades alguna persona, sobretot canalla, han fet el pas a una colla». L’entitat es mou exclusivament a través de les xarxes socials (@actat tarragona) des d’on cada any fa una crida a la societat tarragonina a adherir-se i participar en les seves activitats.

castell1

Una actuació de l’entitat.

 

Activitats

Durant aquests cincs anys han establerts quatre cites ineludibles en el calendari. Per una banda van recuperar la cercavila que s’organitzava cada any quan a la ciutat tan sols hi ha via una colla i que tenia com a objectiu fer partícip la gent que habitualment no tenia la possibilitat de fer castells. Gómez explica que «vam decidir combinar la cercavila castellera amb una xaranga musical, fet que va ser un encert i que s’ha mantingut fins ara». La cercavila castellera té lloc per les festes de Sant Magí i cada any aplega unes 300 persones a ritme de la música i castells.

D’altra banda a mitjan mes de setembre organitzen una Marató Solidària a la plaça del Rei que té com a objectiu recaptar diners per a una entitat de la ciutat. Aquest any, els fons aniran destinats a la Fundació Estela de Tarragona i seran lliurats en el marc d’un sopar que tindrà lloc el dia 28 de novembre. Aquest sopar, que s’organitza per celebrar el Nadal i lliurar els premis i reconeixements que s’atorguen cada any, és una altra de les activitats fixes de l’entitat.

Finalment, una de les dates assenyalades és el 16 de novembre, en commemoració a la data que la Unesco va proclamar els castells com a patrimoni de la humanitat.
«El nostre únic objectiu», assegura Gómez, «és organitzar actes festius i lúdics que ajuden a divulgar l’amor pel món castelleren el conjunt de la ciutadania».

castell3

La cercavila castellera que recorre els carrers de la Part Alta per Sant Magí.