El riu Gaià ja desemboca al mar

L’ACA i Repsol alliberen des de dimarts 1.300 litres per segon de manera ininterrompuda fins aquest dijous

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament d’Altafulla es felicita perquè l’aigua del riu Gaià desemboqui al mar, arran de l’alliberament d’aigua del pantà del Catllar que està realitzant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Repsol aquests dies. Des de dimarts i fins demà dijous, les comportes de la presa estan deixant anar un total de 1.300 litres d’aigua per segon ininterrompudament, una decisió que ha pres l’ACA i Repsol després que la “gaianada” que el riu va patir, ara fa quinze dies, deixés la llera del tram baix carregada de fang. Les fortes precipitacions que es van viure a la capçalera del riu van provocar una avinguda d’aigua que poques persones recorden. Els experts asseguren que, tot i no estar al nivell de la forta riuada viscuda l’any 1921, sí que és la segona o la tercera més destacada dels darrers cent anys, i de ben segur, la més important del segle XXI. L’aigua va baixar amb tanta força que es va endur tot el que trobava al seu pas, deixant impracticable l’estació d’aforament i fent malbé les terres dels pagesos de la zona, canviant el curs del llit en alguns trams i en d’altres ampliant el cabal fins a més de 20 metres d’amplada, i va fer créixer la cota de l’embassament del Catllar de 84 a 94 metres.

Es tracta d’una iniciativa que se celebra anualment per garantir el cabal regenerador del Gaià, mitjançant la comissió de seguiment que realitzen l’ACA, Repsol, l’Associació Mediambiental la Sínia, l’Ajuntament d’Altafulla, entre altres membres. La imatge que ara mateix mostra la desembocadura i el tram baix del riu Gaià és plena d’aigua, així com el contrast de color blau i marró que ha pres el mar amb l’entrada de l’aigua del riu plena de fang de les muntanyes.

L’Ajuntament d’Altafulla, com a municipi de l’àrea d’influència del riu, és un dels agents actius implicats directament en la recuperació del cabal ecològic del riu Gaià. Té vigents diferents convenis de col·laboració amb l’Associació Mediambiental La Sínia per al programa de custòdia del territori dins de l’àmbit fluvial del curs baix del riu Gaià, i del Pla d’Espais d’Interès Natural.

gaia3

 

gaia2

 

gaia1