15 anys de Tàrraco a la Unesco, ho hem fet bé?

Des de l’any 2000 el conjunt de Tàrraco és Patrimoni Mundial de la Unesco. S’han invertit uns 10 MEUR per millorar el patrimoni romà de Tarragona, però queda molta feina per fer

Per . Actualitzat el

Aquest mes de novembre fa tot just 15 anys que el conjunt arqueològic de Tàrraco va entrar en la selectiva llista del Patrimoni Mundial de la Unesco. És moment, doncs, de fer balanç de l’impacte que aquesta distinció ha tingut en la gestió del patrimoni de la ciutat i, també és important veure fins a quin punt s’ha aconseguit treure’n rendiment, especialment amb la millora dels principals pestanya1monuments i amb la projecció de Tarragona com a destinació d’interès cultural.

Des de la conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona es calcula que durant aquests 15 anys, en col·laboració amb altres administracions (Generalitat i Estat) s’han fet inversions per valor de més de 10 milions d’euros en tasques de conservació, manteniment i millores del nodrit patrimoni romà present a la ciutat. NotíciesTGN ha tingut accés a la llista de les principals actuacions dutes a terme des que Tàrraco forma part de la Unesco. Realment el nombre d’actuacions ha estat important i divers, des de petites actuacions de conservació fins a importants projectes de restauració integral d’alguns dels elements arquitectònics més rellevants.

Entre els projectes més importants desenvolupats en aquests 15 anys hi ha la redacció del Pla director de la muralla de Tarragona, que ha anat acompanyat de diverses accions d’arranjament i rehabilitació en els trams més malmesos. En aquest apartat destaca el seguiment que des de Patrimoni s’ha fet al conjunt d’intervencions arqueològiques a la Muralla romana en els trams de la Baixada del Roser-Passeig Arqueològic, entre l’accés i el Fortí Negre.

Una altra de les actuacions estrella en aquest període ha estat la dignificació i rehabilitació de l’Aqüeducte de les Ferreres (Pont del Diable) i el seu entorn. La millora dels accessos i l’enjardinament de tota la zona el converteixen ara en lloc idoni per al passeig en la natura amb la possibilitat de veure en persona una de les construccions més impressionants que els romans van fer Tàrraco en el seu moment d’esplendor.

pestanya2L’Amfiteatre romà, emblema del patrimoni històric de la ciutat de Tarragona, també ha experimentat en aquests 15 anys diverses actuacions, entre les quals l’estudi i excavació arqueològica de la seva basílica visigoda, la consolidació de diverses voltes de canó, l’arranjament de les cambres laterals i el condicionament del seu centre d’interpretació i altres intervencions com ara l’aixecament planimètric i la neteja manual de la nova via romana localitzada recentment.

Altres accions que cal destacar d’aquest període són les diferents actuacions de conservació i manteniment dels recintes històrics, noves excavacions que han donat lloc a diferents intervencions i estudis, la millora d’enllumenat dels monuments, la restauració del portal del Roser, l’excavació i intervenció a l’arena del Circ, la supervisió dels treballs arqueològics durant l’execució del projecte d’arranjament del carrer de l’Enrajolat, les obres de millora de la zona de la Porta Triumphalis del Circ, la implantació de la nova senyalística al Circ romà-Pretori o les obres del carrer Trinquet Vell a la Part Alta.

Malgrat totes aquestes actuacions, encara queden coses a fer en els pròxims anys per millorar l’ingent patrimoni romà de la ciutat tarragonina. Entre els projectes de futur de la regidoria de Patrimoni hi ha crear una ruta arqueològica de la part baixa de la ciutat, finalitzar tota restauració del Circ (encara falten fases a la zona de la plaça dels Sedassos) i posar fil a l’agulla amb trams de la muralla que requereixen una actuació urgent i importants (com ara la Baixada roser i el passeig de Sant Antoni).