Fundació Bonanit, una mà oberta a les persones sense sostre

L’entitat, que l’any que ve celebrarà deu anys, ofereix llit i tres àpats diaris a les persones que, de manera permanent o itinerant, dormen al carrer a Tarragona

Per . Actualitzat el

Quan la crisi encara no havia fet estralls en la nostra societat, un grup de tarragonins i tarragonines van creure que Tarragona necessitava un lloc on atendre les persones sense sostre que, de manera puntual o sistemàtica, dormien al carrer. Un d’aquests tarragonins era Antoni Coll, periodista de professió que fins no fa gaires anys dirigia un dels mitjans de comunicació de referència a les comarques tarragonines, el ‘Diari de Tarragona’. Amb el seu impuls i la implicació de persones vinculades a entitats molt arrelades a la ciutat naixia, l’any 2006, la Fundació Bonanit, una entitat sense ànim de lucre que proporciona allotjament i serveis bàsics a les persones sense sostre a Tarragona. La setmana passada, Antoni Coll, com a president de l’entitat, va rebre el Diploma al Mèrit Cívic que atorga l’Ajuntament de Tarragona en reconeixement a la seva funció social.

«Quan va néixer la Fundació Bonanit, tan sols la Casa del Transeünt –gestionada per Càritas– atenia les persones que dormien al carrer. Vam pensar que no podia ser que una ciutat com Tarragona no disposés d’un servei permanent d’aquestes característiques i ben aviat vam posar fil a l’agulla per crear un espai estable d’atenció a les persones sense sostre», explica Coll. Carme Borbonès, en representació de Càritas, Joan M. Adserà, en nom de la Fundació Hospital de Santa Tecla, i el mateix Antoni Coll, amb l’assessorament de l’advocat Joan López, van ser els fundadors inicials d’aquesta fundació que, amb el pas dels anys, ha ampliat la seva junta patronal a institucions i particulars que, amb els seus donatius, fan possible la seva activitat.

A banda de les aportacions d’aquests patrons, l’entitat també busca el suport de la societat tarragonina demanant una col·laboració general d’un mínim de 50 euros a l’any. «Amb els donatius estables d’empreses i patrons, l’ajuda de particulars i les subvencions que rebem de diferents administracions podem desenvolupar la nostra tasca cada any», assegura Antoni Coll.

Missió

La missió principal de la Fundació Bonanit és atendre persones sense llar que busquen feina o es troben en condicions cròniques de pobresa a causa del temps que fa que malviuen en aquesta situació. Per fer-ho possible en els seus inicis es van establir convenis amb dues pensions de la ciutat, la pensió Carmen, al carrer de Cartagena, i la Pensió Alhambra, al carrer d’Estanislau Figueras, mitjançant els quals disposaven d’una dotzena de places. «Anys més tard, per mediació de l’Arquebisbat de Tarragona, vam poder disposar d’un edifici propi situat a la plaça de les Peixateries Velles, des d’on podem oferir més places i serveis», explica Antoni Coll.

Funcionament

Actualment l’entitat posa a disposició de les persones necessitades un total de 32 places repartides entre aquests tres espais que, com a norma general, els usuaris poden utilitzar durant quinze dies. Allí tenen la possibilitat de realitzar la seva higiene diària i de fer tres àpats diaris: l’esmorzar –que se serveix als baixos de l’edifici, a l’espai conegut com a Cafè i Caliu, gestionat per Càritas– el dinar (se serveix a la seu de l’entitat Fundació i Treball, al carrer Cervantes de la ciutat) i el sopar (al mateix centre de la Fundació).

Els usuaris

La Fundació Bonanit atén una mitjana estable de 600 nous usuaris cada any, una xifra que es va incrementar durant els anys més durs de la crisi i que ara sembla estabilitzar-se. «En un 90% dels casos són homes i, d’aquests, la meitat són catalans o espanyols i l’altra meitat d’altres nacionalitats, principalment dels països de l’est i del Magreb», explica Antoni Coll. «La majoria hi arriben perquè n’han sentit a parlar i en fan ús durant els quinze dies establerts, però tenim alguns usuaris que, per qüestions de salut o altres, necessiten estar-hi més temps», explica el president de la Fundació.

Durant tots aquests anys s’han succeït tantes històries humanes com diverses són les persones que hi han passat. «Des de les persones que vénen uns mesos a treballar fins a les que s’han vist abocades al carrer sense saber ben bé com, passant per moltes altres realitats que seria llarg d’enumerar», assegura Coll.

Per gestionar tota aquesta tasca d’acollida l’entitat disposa de personal contractat que desenvolupa la seva feina durant les hores que és obert l’alberg –de les 9 del vespre a les 9 del matí–. «Tenim voluntaris que ens ajuden en algunes coses, però la tasca principal d’atenció als usuaris la fan persones qualificades i dedicades exclusivament a això», assegura Coll, que també afirma que «hem tingut la comprensió i col·laboració dels veïns del carrer on estem ubicats».

A la pregunta si la societat tarragonina és solidària, Coll no dubta a respondre que sí. «No podem deixar l’atenció als problemes socials tan sols en mans de les administracions perquè no poden arribar a tot. La societat tarragonina és solidària, tan sols cal veure la gran quantitat d’entitats que treballen i sobreviuen a la ciutat».

_MG_6806

Antoni Coll recollint el Diploma al Mèrit Civic de mans de l’alcalde Josep F. Ballesteros./Cedida