«La situació política de Catalunya no està a l’agenda del Parlament europeu»

Els eurodiputats catalans asseguren que cada vegada hi ha més col·legues interessats en el procés sobiranista

Per . Actualitzat el

La catalana no està considerada llengua oficial al Parlament europeu i, per tant, no es pot fer servir en comunicacions oficials de la institució. Malgrat això, a la UE hi ha un nodrit grup de catalans i catalanes, polítics i funcionaris, que fa molts anys que treballen a Brussel·les. Com a exemple, l’actual portaveu del Parlament europeu, Jaume Duch, és el funcionari català que ocupa el càrrec més important dins de la cambra europea.

L’estada de dos dies a Brussel·les ens va permetre parlar amb diversos eurodiputats catalans: Ernest Maragall (del grup aliança lliure europea), Javier López (del grup parlamentari socialista europeu), Francesc Gambús (del grup popular europeu) i Ramon Tremosa (del grup europeu dels liberals). Tots coincideixen a afirmar que, després de les eleccions del 27-S (amb victòria del vot sobiranista) l’interès de l’eurocambra ha crescut. «En les últimes setmanes hi ha hagut una quinzena d’eurodiputats que m’han preguntat per Catalunya», assegura Ernest Maragall, qui afegeix que «el procés català no està formalment a la UE, però és veritat que se’n parla. Però Europa és presonera dels seus estats i, tot i que cal ser positiu, la UE no tractarà el tema fins que a Catalunya i a Espanya s’hagin pres decisions». El seu company de formació, Javier López, va més enllà i puntualitza que «el fet que se’n parli als passadissos no vol dir que el tema estigui a l’agenda del Parlament europeu. El que sí que sorprèn aquí és que Madrid es mostri tan contrari a negociar». Tots dos coincideixen a afirmar que el procés català desperta interès en alguns diputats, sobretot perquè no es desconeixen les conseqüències que la fragmentació d’un estat membre com és Espanya podria provocar en el futur geopolític de la Unió Europea.

Ramon Tremosa, de CDC, diu que «la diplomàcia espanyola havia repartit un document dient que el que està passant a Catalunya és un suflé, però les eleccions del 27-S han demostrat que això no és així. Dintre del Grup Popular Europeu hi ha una certa preocupació per l’evolució del cas català». Francesc Gambús (UDC), de la seva banda, coincideix que «queda molta feina per fer. La inexistència d’una diplomàcia catalana complica les coses en un entorn internacional com aquest».

1

Francesc Gambús, eurodiputat d’Unió Democràtica de Catalunya. Foto: Sofia Cabanes

3

Ramon Tremosa, eurodiputat de Convergència Democràtica de Catalunya. Foto: Sofia Cabanes