Pensat per a la ciutadania

El centre posa a l’abast de la població una àmplia cartera de serveis assistencials i un equip professional altament experimentat i compromès

Per . Actualitzat el

Fins i tot abans de ser dissenyat i construït, l’Hospital del Vendrell ja es va concebre per ser un centre funcional, flexible i capaç d’adaptar-se a l’evolució social i demogràfica del seu àmbit geogràfic d’actuació. Això explica el constant increment de serveis que ha experimentat l’hospital en els seus primers deu anys. El que va començar amb la posada en marxa de les consultes externes i urgències ha donat pas a tots un seguit d’unitats que aporten una àmplia cobertura assistencial a la ciutadania, que cada vegada ha de desplaçar-se menys fora de la comarca per resoldre els seus problemes de salut. Rehabilitació, Diagnosi per la Imatge, bloc quirúrgic, hospital de dia, àrea maternoinfantil, obstetrícia, sales de parts, farmàcia, laboratori, plantes d’hospitalització… són espais i serveis que s’han anat incorporant a l’Hospital del Vendrell en el període 2005-2015.

Un fet destacat d’aquesta dècada, més enllà de la progressiva posada en marxa i ampliació d’unitats i serveis, va ser l’obertura de l’àrea de maternitat (any 2007). La maternitat vendrellenca, considerada la més ben valorada per les usuàries de Catalunya segons els darrers estudis del CatSalut, ha atès més de 7.000 parts durant aquests primers anys de funcionament i ha permès a milers de famílies del Baix Penedès viure el naixement dels seus fills ben a prop dels seus domicilis, sense necessitat de traslladar-se a Tarragona o a altres ciutats en un moment tan especial. Un altre salt qualitatiu ha estat en la implantació de tractaments oncològics a l’hospital comarcal, servei que és de gran ajut i comoditat per als pacients que han de seguir tractament per càncer.

quadre1

Derivacions a Tarragona, només els casos més greus

L’àrea de cirurgia de l’Hospital del Vendrell ha estat en constant evolució des de la seva posada en marxa. A l’inici els processos quirúrgics atesos al centre penedesenc es basaven principalment en Cirurgia Ambulatòria (sense ingrés hospitalari) i en intervencions programades de baixa complexitat. Progressivament, però, l’hospital s’ha anat dotant dels recursos tècnics i humans necessaris per ampliar la seva cartera de processos quirúrgics atesos, fins al punt que ara ja realitza intervencions d’urgència per a pacients que poden esperar a ser traslladats a un centre equipat amb una Unitat de Cures Intensives (en aquest cas la referència és l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona). L’Hospital del Vendrell, doncs, ha assolit un grau de resolució de processos quirúrgics òptim, atenent que es tracta d’un centre d’àmbit comarcal, i ha millorat l’atenció als pacients evitant la gran majoria de trasllats a altres ciutats, fet que abans de la posada en marxa era obligatori no només per operar-se sinó també per a fer la gran majoria de proves diagnòstiques. Durant els primers deu anys de funcionament, l’Hospital del Vendrell ha fet més 33.000 intervencions quirúrgiques (10.000 sense ingrés, 18.000 programades i prop de 5.000 intervencions urgents).