«L’hospital és clau per garantir una bona qualitat de vida a la ciutadania»

Entrevista a Martí Carnicer, alcalde del Vendrell

Per . Actualitzat el

Fins a quin punt l’existència d’un hospital de referència transforma un municipi i una comarca?

Sens dubte, per qualsevol municipi, un hospital de referència és una peça clau del conjunt de serveis públics que li permeten garantir una bona qualitat de vida als seus ciutadans. La sanitat, com també ho és l’educació, és un valor importantíssim a l’hora de viure bé en un territori. De fet, fa 15 anys, tot i que érem una de les comarques que més creixíem en població, ens trobàvem amb molts ciutadans que no s’hi volien empadronar perquè no teníem un hospital de proximitat.

Al Vendrell i al Baix Penedès, l’hospital havia estat llargament reivindicat tant per la societat civil com per les administracions. La seva posada en marxa va ser una gran notícia per al territori i la seva gent, que estava cansada d’haver-se de desplaçar a Tarragona i a Barcelona.

Quina valoració fa, des de l’àmbit assistencial, d’aquests deu primers anys de l’Hospital del Vendrell?

Jo crec que assistencialment l’hospital culmina amb bona nota aquests deu anys de funcionament. Un dels millors exemples el tenim en l’àrea de maternitat, que cada any es troba entre les més valorades de Catalunya. De fet, aquest passat mes d’octubre, en l’últim informe del Servei Català de la Salut ha estat la més valorada. També ens consta que, segons la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, les llistes d’espera es van reduint progressivament i la valoració general dels usuaris és força bona. Crec que l’Hospital del Vendrell disposa d’un equip de bons professionals, que també és cert que han hagut de treballar en uns anys difícils per la conjuntura econòmica del país, però que hi han posat esforç i ganes per donar el millor servei als usuaris.

En clau de futur, quines són les prestacions socials i sanitàries que requereix i requerirà el Vendrell i el Baix Penedès?

Per al Vendrell també és necessari desenvolupar el CAP del Botafoc, ja que ens permetrà descongestionar el CAP del carrer Transversal i també afavorirà a totes aquelles persones que han de fer la diàlisi, ja que podran fer aquesta teràpia al nou CAP del Botafoc.

Una altra de les prestacions necessàries en matèria social i sanitària seria disposar d’un equipament dedicat a tractar les malalties mentals. En aquest sentit, des de l’Ajuntament ja hem cedit uns terrenys a l’Institut Pere Mata perquè hi desenvolupi aquest centre al municipi.

Tampoc podem passar per alt el dèficit d’Oficines de Farmàcia que pateix el Vendrell d’acord amb el nombre d’habitants. En aquests moments, al Vendrell hauríem de tenir vint farmàcies per la ràtio de població que tenim i només en disposem de deu. Aquesta manca de farmàcies al Vendrell també provoca que el municipi només disposi d’una farmàcia de guàrdia les 24 hores quan, pel nombre d’habitants, és recomanable que fossin dues. Si parlem més concretament de l’hospital, ja fa temps que hem posat sobre la taula la necessitat d’ampliar l’aparcament del centre. La dimensió de l’equipament no es correspon amb l’oferta de pàrquing i molts usuaris pateixen aquest problema.

 

artur moreEl 15 de desembre de 2001, com a conseller en cap de la Generalitat de Catalunya, vaig tenir l’oportunitat de posar la primera pedra del futur Hospital del Vendrell. Ara, gairebé quinze anys després, tenim el goig de poder celebrar el desè aniversari de la seva inauguració, tota una efemèride per al Vendrell i el conjunt del Baix Penedès.

La construcció de l’hospital era una obligació per al Govern de Catalunya i una necessitat imperiosa per a la comarca, que no tenia un centre de proximitat amb els serveis sanitaris que la població requeria. Avui en dia aquesta mancança està totalment superada i l’Hospital del Vendrell ha esdevingut centre de referència per al Baix Penedès.

Tot plegat gràcies a la tasca feta per totes les persones que han passat per l’hospital i, més especialment, per les que hi treballen. Sense elles no seria possible tenir un sistema sanitari com el que tenim a Catalunya. Felicitats!