Un equip de govern que ni fa ni deixa fer

Per . Actualitzat el

Diuen els entesos que els 100 primers dies d’un govern marquen la resta de mandat. A fe de món que en el cas de Tarragona sembla que aquesta sentència es compleixi estrictament. Els primers cent dies del tercer govern Ballesteros han marcat el que han estat els mesos immediatament successius: falta d’un horitzó de ciutat; desconfiança respecte a la resta de consistori; manca de transparència, informació parcial i por al debat obert.

Amb la suficiència cínica de qui se sent salvat per la campana perquè no ha hagut de contrastar les seves propostes amb les dels altres, la setmana passada l’equip de govern ens va sorprendre en una ostentació d’inconsistència al retreure al conjunt de l’oposició que havien fet tard a debatre les ordenances. Els mateixos que ens emplaçaven a parlar-ne en aquestes dates, abusant de la seva condició de privilegi, diuen que la taquilla està tancada. «Se siente». Resulta, però, que això només és una veritat a mitges, no totes les ordenances tenen la mateixa periodificació.

Quina manera més meravellosa de fer política! Estalviar-se el debat. La millor manera de no contrastar les teves propostes quan no tens propostes. La posició de l’equip de govern és no tocar res. Hi ha ordenances que fa més de 10 anys que no es revisen. D’aleshores ençà la realitat social de la ciutat i del conjunt del país ha canviat força. Retrocedim al 2004: ni l’atur representava el problema actual amb tendència clara a la cronificació, ni la pobresa habitacional i energètica ens colpejava com ho fa ara, ni l’economia local passava per les dificultats actuals i necessitava un impuls.

Com qualificar a qui té instruments fiscals, tan limitats com es vulgui, per corregir aquestes situacions i no mostra el mínim interès d’utilitzar-los? I no és que no tinguin propostes, que ja em sembla greu, sinó que es posen les mans a les oïdes per no sentir les propostes dels altres.

El grup municipal d’ERC-MES-MDC oferim cinc propostes molt concretes, no una carta als reis, al debat d’ordenances fiscals amb un sentit social i de suport a l’economia local:

1) Bonificar l’IBI, com es fa a tants ajuntaments, tenint en compte la renda familiar i no només el nombre de fills com es fa ara. La idea és ajudar a qui ho necessita, no a qui no li cal.

2) Fixar un preu màxim de 4€ per aparcar els aparcaments municipals i rebaixar els trams més curts de zona blava per estimular la rotació i afavorir el comerç.

3) Rebaixar a la meitat el lloguer de les sales d’actes als centres cívics, molt poc utilitzades, per fomentar l’activitat cultural als barris.

4) Bonificar la llicència d’obres per a rehabilitació dels edificis de més de 65 anys, com ara es fa a la Part Alta.

5) Bonificació de l’IBI i la brossa als traspassos de comerços tradicionals que mantinguin l’activitat i als nous de la Part Baixa i Sant Salvador, les zones que necessiten un impuls comercial més urgent.

Les necessitats dels ciutadans de Tarragona es mereixen un debat, que no s’hauria de posposar gaire en el temps, sobre les nostres propostes i les que altres grups puguin aportar. Si l’equip de govern se situa en la tessitura de ni fer ni deixar fer s’haurien de preguntar què hi fan al capdavant de l’Ajuntament.