L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona nominat als Premis TOP 20

Un total de 155 hospitals, 114 del Sistema Nacional de Salut i 41 privats procedents de 15 Comunitats Autònomes, han participat voluntàriament en aquesta edició

Per . Actualitzat el

Dos centres de la província de Tarragona estan nominats als Premis TOP 20, que cada any organitza la companyia de serveis d’informació sanitària IASIST. L’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII està nominat en les categories de Gestió Hospitalària Global i Dona i l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta està nominat a la millor Gestió Hospitalària Global.

En aquesta setzena edició han participat voluntàriament un total de 155 centres de tota Espanya. 76 centres acumulen 125 nominacions per algun dels 63 guardons que es lliuraran el pròxim 24 de novembre al matí en el Centre d’Art Reina Sofia de Madrid, en un acte on assistiran les autoritats sanitàries de les Comunitats Autònomes (CCAA) premiades.

Els 155 hospitals participants, 114 del SNS i 41 privats, procedeixen de 15 CCAA i, en 12 d’elles, hi ha centres nominats: Andalusia, Astúries, Balears, Canàries, Castella la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, La Rioja, Madrid, Múrcia, País Basc i València.

Dels 76 hospitals nominats un 64% (49) està nominat en una única categoria, un 22% (17) opta a dos premis, un 7% (5) pot guanyar tres TOP, un 4% (3) està nominat en 5 categories i hi ha 2 hospitals nominats en 6 categories.

No tots els centres nominats en l’edició d’aquest any acabaran essent TOP, però IASIST vol destacar que tots aquests hospitals figuren entre els millors del seu grup i, que per aquesta raó, mereixen un reconeixement a la seva bona gestió.

Aquest any, l’avaluació dels resultats s’adapta als canvis

El principal objectiu del Programa Hospitals TOP 20 és identificar els patrons de bona pràctica (benchmarks) i reconèixer la tasca d’aquells centres que han obtingut millors resultats en el procés d’avaluació. Aquest any, conscients de les transformacions, dels reptes i nous paradigmes del sistema de salut en aquests últims 15 anys, el programa ha aplicat una nova metodologia d’avaluació garantint la mateixa participació voluntària, anònima, gratuïta i basada exclusivament en dades objectives dels hospitals presentats.

El principal canvi en aquesta edició, es basa en l’avaluació mitjançant indicadors centrats en processos específics de les àrees clíniques més rellevants. Segons la Dra. Mercè Casas, directora general de IASIST, “la valoració seguirà essent global, però s’alimentarà del balanç de resultats per als processos més freqüents, fet que permetrà aportar més valor assistencial i oferir més informació sobre els resultats assolits i la seva variabilitat”.

Així, en la 16a edició dels TOP 20 es presenta un canvi important del mètode d’avaluació que passa a estar basat en la valoració de 35 processos clínics freqüents en lloc de valorar resultats globals de l’hospital. Els 35 processos s’emmarquen en les àrees clíniques per les què rebran guardons els hospitals amb millors resultats d’acord amb els indicadors d’adequació i qualitat. Inclouen Cor, Respiratori, Sistema Nerviós, Digestiu, Musculoesquelètic, Ronyó i Vies Urinàries i Dona. A més, es concedeixen guardons als centres que destaquen pel tractament dels pacients crítics que han necessitat ingrés en Unitats de cures intensives.

Els guardons per àrees clíniques es complementen amb 20 premis als hospitals amb el millor equilibri de resultats en totes les àrees i processos clínics així com en la resta d’activitat introduint indicadors d’eficiència junt amb els de qualitat.

En el procés de comparació dels centres, els hospitals no s’avaluen conjuntament, sinó establint nivells segons la seva mida i el seu grau d’especialització. En el TOP de Gestió Hospitalària Global, els hospitals públics es classifiquen en 4 grups i els hospitals privats es classifiquen en 3. En les Àrees Clíniques també s’estableixen diferents nivells de classificació dels centres.

IASIST, més de 20 anys líder en informació sanitària per a la gestió

IASIST és una empresa de serveis professionals de valor afegit que ofereix a proveïdors de serveis i administracions sanitàries l’experiència professional i la informació de contingut clínic i econòmic necessària per a millorar la qualitat i l’eficiència dels serveis prestats als pacients. Amb més de 20 anys d’experiència, i a partir d’informació totalment objectiva, IASIST aporta uns patrons de referència al sector sanitari que són una eina fonamental per a la millora continua. IASIST agraeix a les empreses col·laboradores Medtronic i Vifor Pharma la confiança dipositada en el Programa Hospitals TOP 20.