El COFT ensenya com es pot millorar l’ús dels medicaments i la salut pública

Un envelat situat a la plaça Verdaguer mostra els serveis que les farmàcies poden oferir a la ciutadania

Per . Actualitzat el

Apropar a la població el potencial sanitari i assistencial que tenen els serveis professionals farmacèutics i que, en moltes ocasions, es desconeix. Aquest és l’objectiu principal d’El farmacèutic que necessites, un projecte impulsat per la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària (SEFAC) i ratiopharm, que té com a objectiu reforçar la visió del farmacèutic comunitari com a agent sanitari indispensable en el Sistema Nacional de Salut i en la societat. Aquest projecte inclou la instal·lació d’un envelat  amb serveis farmacèutics obert a la població que s’ha ubicat avui a la plaça Verdaguer de Tarragona, amb el suport del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT).

Aquest envelat, obert d’11,00 a 18,00 hores i atès per un equip de voluntaris farmacèutics, ha comptat amb l’assistència del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, qui han estat acompanyats pel president de SEFAC, Jesús C. Gómez; la presidenta de SEFAC Catalunya, Paqui Moreno, i el president del COFT, Joaquim Nolla. A la carpa s’hi ofereix diferents serveis professionals farmacèutics protocol·litzats i adreçats a la població amb l’objectiu de difondre la tasca assistencial que pot portar a terme el farmacèutic comunitari, no només en matèria de medicaments sinó també en prevenció i salut pública. La població de Tarragona pot accedir a serveis com:

• Cribratge de diabetis.

• Mesura de la pressió arterial i càlcul del risc vascular.

• Valoració nutricional.

• Salut pulmonar.

• Educació sobre l’ús de medicaments.

En cada un d’aquests serveis, la població assistent pot comprovar el molt que poden aportar els farmacèutics comunitaris per millorar la seva salut. Per exemple, en matèria de diabetis, els farmacèutics poden contribuir decisivament a la seva detecció precoç. No en va, la prevalença de la diabetis a Espanya està per sobre del 13 per cent i més del 6 per cent (la meitat dels diabètics existents) està sense diagnosticar. De fet, un recent estudi de SEFAC i la Federació de Diabètics Espanyols (FEDE) va permetre detectar a les farmàcies fins a un 24 per cent de persones amb un alt risc de patir diabetis.

Una altra de les patologies en les quals el farmacèutic pot fer molt és en el camp de la hipertensió arterial i el risc vascular. La prevalença de la HTA arriba al 35-40 per cent en la població espanyola major de 18 anys, i un gran percentatge de la població amb HTA no està diagnosticat (entre el 40 i el 45 per cent).

En matèria de nutrició i salut els farmacèutics també poden realitzar una gran tasca, per exemple en la detecció del risc de nutrició en col·lectius especialment vulnerables com la gent gran. En el cas de les persones majors de 65 anys, per cada any addicional de vida s’incrementa el risc de patir malnutrició un 4,7 per cent i el risc de desnutrició en la gent gran pot superar el 12 per cent.

Pel que fa a la salut pulmonar el farmacèutic també pot prestar serveis com la cessació tabàquica o la prevenció i el cribratge de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC). Sobre això, el president de SEFAC, Jesús C. Gómez, assenyala que “més del 50 per cent dels pacients fumadors que accedeixen al servei de deshabituació tabàquica en les farmàcies deixin de fumar al cap de sis mesos, la qual cosa està per sobre de la mitjana d’èxit obtinguda amb altres mètodes i en matèria de EPOC convé recordar que és una malaltia que pateixen més de dos milions de persones a Espanya, és la quarta causa de mort i té un infradiagnòstic superior al 70 per cent, de manera que els farmacèutics poden contribuir decisivament a detectar pacients en risc i, en coordinació amb els metges, millorar l’adherència al tractament”.

La manca d’adherència als tractaments és també un aspecte vinculat a l’educació amb l’ús dels medicaments. Aquest servei, que també s’ha inclòs a la carpa, pot ajudar no només a evitar problemes de salut sinó també a aconseguir una major eficiència dels recursos sanitaris disponibles. No en va, “la falta d’adherència als tractaments farmacològics és un problema greu, perquè al marge dels efectes en salut que té per ingressos hospitalaris, provoca un alt cost que podria invertir-se en altres accions si s’aprofitessin millor els coneixements dels farmacèutics comunitaris”, indica la presidenta de SEFAC Catalunya, Paqui Moreno.

Per la seva banda, el president del COFT, Joaquim Nolla, ha assenyalat que “les farmàcies com a centres sanitaris més propers, amb més gran disponibilitat i de fàcil accessibilitat per als pacients juguem un paper molt important en l’engranatge del sistema sanitari. Tenim la confiança de les famílies i això ens permet una via de comunicació molt directa amb la que podem potenciar la prevenció, la millora i la cura de la salut de la població facilitant tots aquests serveis des de l’oficina de farmàcia”.