«Un joc de màgia és com una petita obra de teatre»

Entrevistem a l’organitzador del Festival Teatre Màgic de Tarragona, Mag Gerard

Per . Actualitzat el

A les portes d’una nova edició del Festival teatre Màgic de Tarragona, el seu organitzador, el tarragoní Mag Gerard ens explica la seva passió per l’art de la il·lusió i el bon moment que viu a les nostres comarques. Pertany a una nova generació de mags que barreja de manera original i sorprenent la màgia amb la comèdia. Ha estudiat a l’escola de l’Ana Tamariz (Madrid), on ha après les tècniques de l’il·lusionisme de la mà de grans mestres com Juan Tamariz o Gaetan Bloom, entre altres. La seva màgia s’ha pogut veure en teatres, festivals de cinema, gales internacionals de màgia, parcs d’atraccions, museus, esdeveniments per a empreses… Amb joc de màgia inclòs fet a una servidora, fa un repàs als seus inicis, a allò que significa per ell la màgia i als seus pròxims projectes.

Com vas començar en el món de la màgia?

De petit, als 7 o 8 anys. En aquell moment no hi havia les facilitats que hi ha ara per aprendre a fer màgia. Tan sols existien tres o quatre llibres bàsics en castellà, mentre que la resta de la literatura sobre màgia era tot en anglès, així que si volies aprendre’n, havies de dominar molt bé aquesta llengua.

On et vas formar?

Vaig estudiar a l’escola que dirigeix la filla de Juan Tamariz, a Madrid, que aleshores era el mag de referència a Espanya. Allí vaig adquirir coneixements molts sòlids dins del món de la màgia.

I a partir d’aquí vas començar a dedicar-t’hi professionalment?

He tingut diferents èpoques en la meva vida que m’he dedicat exclusivament a la màgia; ara ho combino amb altres coses. Però, més enllà que t’hi puguis dedicar professionalment és quelcom que portes dins i sempre tens ganes de fer-ne.

La màgia és una qüestió innata o cal entrenar?

Evidentment has d’assajar el joc perquè quan el facis davant del públic surti bé. En el meu cas, a més, he tingut una formació teatral, que dóna un valor afegir a l’hora d’estar damunt d’un escenari i de comunicar. Tu pots fer un joc de màgia molt ben executat però si no saps comunicar-lo ni transmetre el moment en què té lloc l’efecte màgic perd bona part del seu encant. Jo sempre dic que un joc de màgia és com una petita obra de teatre i el fet de tenir aquesta formació teatral que et comento m’ajuda a executar-lo millor.

La màgia, millor en la distància curta?

No necessàriament. Hi ha dos tipus de màgia. La màgia de prop i la màgia d’escenari. La de prop seria la que jo et puc fer ara mateix per a tu sola o la que es fa per a un màxim de deu o quinze persones, amb el mag assegut en una taula, tan a prop que penses «és impossible que m’enredi». Aquesta impacta molt. Després hi ha la màgia d’escenari, en la qual pots aprofitar tots els recursos que t’ofereix un teatre: una bona il·luminació, una bona escenografia… on obtens resultats diferents però que també sorprèn molt. Totes les màgies són per gaudir, tot depèn del moment i de l’espai.

I el mentalisme?

El mentalisme podria incloure’s en les dues. Els mentalistes són mags que, utilitzant tècniques de màgia i presentant-les de manera teatral, creen una il·lusió…

Els mags teniu por d’equivocar-vos o ho teniu tot controlat?

I tant, que tenim por! Sobretot en termes de mentalisme tens un 20% de possibilitats d’equivocar-te. Però això et dóna una dosi d’adrenalina afegida. Jugues amb coses que no són exactes i això et fa estar molt més alerta.

El públic de màgia sol pensar: «a veure com m’enredarà aquest…»?

Els mags sempre insistim que nosaltres no enredem, perquè enredar és com si tractéssim la gent de tonta. En Joan Brossa, que a banda de ser una gran poeta també era un gran aficionat a la màgia, deia que les persones intel·ligents no busquen una explicació racional al joc perquè són conscients que darrere d’allò hi ha un secret.

Com definiries la màgia?

La màgia és un art que permet comunicar. Jo conec advocats, mestres, metges… que utilitzen la màgia per captar l’atenció dels seus pacients, dels seus alumnes… Com a anècdota curiosa t’explicaré que un dia a Barcelona, durant la presentació del meu llibre 100 jocs de màgia, se’m va acostar un metge de la Vall d’Hebron i em va comentar que havien après i posat en pràctica algun dels trucs que jo explico en el seu dia a dia, per exemple, per tractar amb nens.

Què ens pots explicar d’aquest llibre?

La veritat és que estic molt satisfet per la resposta del públic i per la repercussió que ha tingut. Fins ara se n’han venut més de mil exemplars entre Catalunya, País Valencià i les Illes. Crec que ha tingut molt bona acollida perquè, entre altres coses, explico com fer màgia amb objectes quotidians, com per exemple, amb material d’oficina, amb el telèfon mòbil…

La màgia viu un moment de molta embranzida en general. A Tarragona també és així?

Sí, vivim un molt bon moment. A Tarragona fa nou anys que fem el festival internacional Teatre Màgic al qual hem portat mags d’arreu de França, Anglaterra, els Estats Units… Fins i tot va venir en Juan Tamariz, que mai no havia actuat a Tarragona. I a la Canonja fa deu anys que es fa el Festival Impossible, que ja s’ha convertit en un festival de referència. Podem dir que al Camp de Tarragona la màgia està molt consolidada.

Quins projectes tens entre mans actualment?

Estic treballant en un nou llibre, aquesta vegada adreçat a mags. La d’escriure és una faceta que he descobert fa uns anys i que m’agrada molt. I com que veig que els llibres que escric tenen molt bona rebuda això m’esperona a continuar fent-ho.

Ara, explica’ns què es podrà veure al festival Teatre Màgic d’aquest any?

Aquesta és la novena edició del festival, per tant, podem dir que ja està molt consolidat. Aquest any encetarem el programa amb una de les millors magues del món, la francesa Amelie (a la Sala Trono); també tindrem la presència de dos mags internacionals com són Mad Martin (20 de novembre, al Castell de Mas Ricard) i Adrián Conde (29 de novembre al Teatre Metropol) a més de la destacada participació del mentalista Anthony Blake (28 de novembre al Teatre Tarragona). Aquests són alguns dels mags que ens visitaran, però n’hi ha molts més. Com veieu, ocupem molts espais escènics tant de Tarragona com de la Canonja, això demostra el poder de convocatòria que té el festival.

Per saber-ne més:
www.teatremagic.es

notcaricatura mag gerard