Metges tarragonins ajuden la comunitat maia de Guatemala

Una expedició impulsada per la doctora Laura Palacios i el doctor Miquel Maria Biarnès aporta assistència sanitària a la població d’un grup d’aldees aïllades

Per . Actualitzat el

No hi ha cap dubte que la professió mèdica és purament vocacional. Dedicar tota una carrera laboral a tenir cura de la salut de la gent així ho requereix. Amb tot, a les comarques de Tarragona hi ha metges i metgesses que porten l’ajut als altres un pas més enllà i no dubten a dedicar el seu temps de descans laboral i les vacances a ajudar persones necessitades del tercer món. Aquest és el cas del Dr. Miquel M. Biarnès (director del CAP Llevant de la Xarxa de Santa Tecla) i de la Dra. Laura Palacios (directora del CAP Jaume I de l’Institut Català de la Salut), que l’estiu passat van desplaçar-se fins a una remota zona de Guatemala per construir i posar en marxa un modest centre d’atenció primària amb el qual donar assistència sanitària a la comunitat maia que viu als altiplans de la zona coneguda com a Huehuetenango, integrada per una quarantena d’aldees i amb la vila de Sant Miguel de Acatán com a principal nucli poblacional.

Huehuetenango, ubicada a la zona nord de Guatemala (a la frontera mexicana de Chiapas) és una regió d’alta muntanya, incomunicada, on resideixen unes 40.000 persones. La seva capital és Sant Miguel de Acatán, però el conjunt del territori està integrat per unes 40 aldees (habitades per grups de 500 a 2.000 persones cadascuna) que no gaudeixen de cap dels serveis bàsics que coneixem a la nostra societat (llum, sistema d’aigües i clavegueram, telefonia i internet, carreteres…). Ara fa uns mesos el doctor Biarnès i la doctora Palacios, de la mà de l’ONG Fundació Óscar Moreno i amb el suport del Col·legi de Metges de Tarragona (COMT), van desplaçar-se fins allà acompanyats del jesuïta tarragoní Paco Chamar, delegat de la fundació Óscar Moreno a Tarragona.

La visita va permetre conèixer la zona i avaluar les necessitats de la seva població des del punt de vista assistencial. Huehuetenango és un espai recòndit de Guatemala on viu població indígena maia que conserva intactes les seves pròpies tradicions, cultura i llengua (el carateco). Parlem d’una regió molt afectada per les ofensives de la guerrilla durant la dècada dels 80 amb el conflicte de Chiapas. De fet, els més grans de la comunitat recorden la quantitat de persones que van morir en aquella època. A través de fons de la mateixa fundació, es va decidir rehabilitar un espai de la parròquia de Sant Miguel de Acatán i convertir la planta baixa en un centre d’atenció primària dotat amb dues consultes, un laboratori, una farmàcia i una zona per a l’hostalatge dels metges.

Aquest equipament, aixecat durant l’estiu, ja estat operatiu i comença a donar servei a la població autòctona. Després de la posada en marxa de l’equipament per part dels metges Biarnès i Palacios, van prendre el relleu dues noves doctores de les comarques tarragonines, Vanesa Revuelta (metge de família del CAP Jaume I) i Henar Fernández (de l’ABS de Torredembarra). Les dues professionals han estat allà treballant durant l’últim mes i acaben de retornar aquesta mateixa setmana a Tarragona.

Conferència el dia 12

Els quatre facultatius que han posat en marxa aquesta acció solidària a Guatemala explicaran la seva experiència en una conferència el pròxim dia 12 de novembre (a les 19 hores a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la URV) oberta a tothom. La xerrada, organitzada pel Col·legi de Metges de Tarragona i l’ONG Óscar Romero, permetrà els assistents conèixer de primera mà les vivències dels facultatius treballant i ajudant la població d’una zona molt necessitada. També s’aprofitarà per donar a conèixer a Tarragona l’Agenda Llatinoamericana 2016.

El cas d’aquests quatre metges, però, no és únic a les nostres comarques. Hi ha molts altres facultatius del territori que al llarg de l’any fan missions sanitàries altruistes a diverses parts del món. Com a exemples es pot esmentar el Dr. Francesc Marsal (de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla), el doctor Morales (Cap de Servei de Traumatologia de l’Hospital del Vendrell), i el doctor Manel Saltó (traumatòleg de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre).

 

Dra.Palacios

La doctora Laura Palacios, directora del CAP Jaume I, impulsora de la construcció d’un centre assistencial en una de les zones més recòndites i aïllades de Guatelama. /Cedida