Protecció Civil recomana extremar la prudència per l’episodi de fort vent, mala mar i pluja abundant avui

Es preveu l’entrada imminent d’un front per les Terres de l’Ebre que deixarà pluges abundants les properes quatre hores

Per . Actualitzat el

Protecció Civil de la Generalitat (Departament d’Interior) manté l’alerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT i el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de ventades d’acord amb la informació actualitzada del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que manté la previsió per avui d’un episodi de temporal amb fort vent, pluja abundant i mala mar. Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar la prudència.

ALERTA PER VENT

Pel que respecta al fort vent, el Servei Meteorològic de Catalunya manté la previsió d’un episodi de forts vent de component sud i est avui que afectarà tot Catalunya. Bufarà fort a cotes mitjanes i baixes i caldrà estar amatent en zones urbanes, sobretot a les comarques del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona.

Aquest matí, s’han superat ratxes de 50 km/h al litoral de Barcelona i Tarragona i de més de 90 km/h a les Terres de l’Ebre, que han produït alguns incidents puntuals per caiguda d’arbres o d’elements de façanes.

Cal extremar les precaucions i assegurar o retirar els objectes que es trobin a terrasses i balcons de les cases que el vent pot fer caure al carrer. Així mateix, en el cas que allà on us trobeu el vent bufi amb força intensitat, cal evitar refugiar-vos al costat de murs que puguin resultar inestables, cartells i mobiliari urbà, així com d’arbres dels quals es pugui’n desprendre branques o fragments del tronc. Feu cas de les recomanacions del Servei Català de Trànsit en la conducció, especialment en el cas de vehicles pesants i en carreteres a cotes altes.

ALERTA PER PLUGES

Durant el dia d’avui les pluges abundants afectaran de manera generalitzada tot el territori, excepte la plana de Lleida, i es podran arribar a superar els 100 l/m2 en 24 hores. El fenomen s’ha iniciat a les Terres de l’Ebre i s’anirà estenent cap al nord al llarg del dia. S’espera que la pluja pugui produir la crescuda de rius i rieres a tot el litoral i punts del prelitoral. L’embassament d’Ulldecona i el pantà de Foix ja han registrat crescudes dels seus nivells i es preveu que desembassin cabals importants.

Es preveu l’entrada d’un front per les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Terra Alta i Montsià) que deixarà pluges abundants les pròximes quatre hores i es podran superar els 200 l/m2 acumulats a les cotes altes en tot l’episodi.

Cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit (SCT) pel que fa a la circulació amb pluja intensa, especialment, reduint la velocitat i augmentant la distància de seguretat entre vehicles.

Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal evitar, en cas de pluja intensa, apropar-se a rius i rieres que puguin augmentar el cabal de forma ràpida, i no passar per guals, passos soterrats ni punts inundables, especialment a la costa. També és important netejar de fulles seques i brutícia els embornals, desguassos i desaigües de patis, terrats i soterranis abans que comenci a ploure per evitar taponaments que poden provocar inundacions d’aquests espais. Sobretot tingueu en compte no estacionar el vehicle en rieres ni zones inundables.

ALERTA PER MALA MAR

L’SMC ha informat que s’intensifica el fenomen de mala mar a les Terres de l’Ebre i és la previsió per la resta del litoral durant el dia d’avui. Aquest matí ja s’han registrat onades de fins a 3 metres al litoral de Tarragona i Barcelona i a partir d’aquesta tarda, s’espera que les onades s’intensifiquin i arribin a superar els 4 metres d’alçada (mar brava), estenent-se l’afectació de sud a nord. L’episodi de mala mar s’allargarà fins demà dimarts concentrat a l’Empordà.

Per aquest motiu, es demana extremar la prudència en les proximitats de passejos marítims, camins de ronda i platges i no apropar-se a espigons i altres llocs on trenquin les ones. Un cop de mar pot endur-se una persona mar endins.

Fins a les 12 hores, el telèfon d’emergències 11 ha rebut 34 trucades relacionades sobretot amb el vent i les fortes pluges. La majoria per caiguda d’arbres i elements de façanes o mobiliari urbà i concentrades a les Terres de l’Ebre i el litoral de Barcelona.