«Pots continuar menjant fuet i entrecots de 500 grams amb tota tranquil·litat»

«No calia que l’OMS fes un estudi per determinar que menjar i sopar hamburgueses cada dia durant 20 anys no és bo»

Per . Actualitzat el

Un estudi publicat recentment per l’Organització Mundial de la Salut alerta que el consum de carn vermella i de productes càrnics processats (com ara embotits, bacó, salsitxes i hamburgueses) pot provocar càncer de còlon i recte. Ho comentem amb el Dr. Vicenç Valentí, cap d’Oncologia de la Xarxa de Santa Tecla.

Quina lectura hem de fer la recomanació de l’OMS?

Ens ho hem de prendre amb cautela i precaució màxima. En el cas del càncer de pulmó està demostrat que el tabac és el seu principal causant. Però no es pot dir el mateix de la carn vermella i els seus processats quant al càncer de còlon. Aquest estudi el que demostra és que hi ha un augment molt petit del risc, però pensi que parlem de casos en els quals realment hi ha un consum excessiu d’aquests productes. No calia fer un estudi per determinar que menjar hamburgueses i frankfurts cada dia durant 20 anys no és bo per a la salut.

Llavors, per què tan de rebombori?

Aquests estudis estan ben fets i, com a anàlisi de grans masses poblacionals i les seves tendències alimentàries, tenen una certa rellevància mèdica. Però el seu valor científic en cap cas es correspon amb el ressò mediàtic que se li està donant.

Podem continuar menjant carn vermella i embotits, doncs?

Jo, com a ciutadà i com a oncòleg, no canviaré cap hàbit alimentari meu per aquesta recomanació de l’OMS. I tampoc no penso recomanar a cap pacient de la meva consulta que canviï res de la seva alimentació que no estigués ja previst. El que cal és menjar de tot, variat i amb moderació. El dia que em vingui de gust continuaré gaudint d’un entrecot d’Àvila de mig quilo amb tota tranquil·litat. O d’una hamburguesa o d’un tros de llonganissa. El que no es pot fer és basar tota l’alimentació en els embotits. Però això és de sentit comú.

I aquí, a més, tenim la dieta mediterrània.

Per això. Tenim la sort de viure en un dels punts del món on es meja més sa. Aquí mengem fruites, verdures, peix, carns, fruits secs, llegums… A més cuinem amb oli (d’oliva o girasol), que és una gran diferència, per exemple, amb els Estats Units. Allà tot es cuina amb greix animal, que sí que representa un factor de risc per desenvolupar càncer.