L’Ànec Verd, el nou projecte de Jordi Català

Per . Actualitzat el

Havent tancat l’etapa de la trajectòria musical des dels seus inicis fins al ressorgiment del cantautor Jordi Català (1978-1985) amb l’edició del llibre Jordi Català i el grup Paper de Tornassol: el compromís del rock català amb la normalització musical, presentat l’any 2014, ara es disposa a encetar-ne una de nova, en què compila les cançons que va idear i que van quedar al tinter, per remasteritzar i modernitzar-les al so de música d’orquestra amb instruments de percussió; piano; bateria; cordes i metall, convertint-les en sons harmoniosos, melodiosos amb un toc personal que les caracteritza.

El seu lema s’ha basat a descobrir el propi talent i, a partir d’aquí, potenciar la creativitat i aplicar-la a la música clàssica i la música moderna; oferint un ventall d’itineraris musicals amb intensitats de dedicació diferents i per a diferents perfils.

A partir del moment que fa un parèntesi entre la finalització de la primera etapa i l’inici de la segona, neix un projecte que té per finalitat promoure, potenciar i enriquir el ball de Festa Major, en català. Amb el convenciment d’aquesta causa, desenvolupa una idea que el porta a la pràctica del seu objectiu principal, que és fomentar la promoció i la difusió cultural mitjançant la música donant prioritat sobretot a la cançó del ball de Festa Major per escoltar-la i ballar-la, en català.

El nom del projecte fa llorer a la primera cançó que va idear de rock blues: L’Ànec verd, la qual utilitza com a títol d’aquest llibre i portaveu i símbol del ball de Festa Major: ballem, també, en català (pensa, riu i balla). La seva programació d’activitats de la música en directe té un paper preponderant i indissoluble perquè és una de les especialitzacions del cantant i llur equipament orquestral.

Des dels inicis ja va optar per treballar la creació musical amb amplitud, donant suport a la normalització lingüística catalana per acompanyar-la mitjançant la producció de cançons pròpies catalanes i les estrangeres traduïdes en català.

Les lletres musicals creades pel cantant ens parlen d’amor, de desamor, de sentiments i, fins i tot, s’atreveix a posar-hi lletra eròtica, convertint-se en un dels pioners del rock català que canta a l’erotisme, depredador de la seducció; amb un toc afable, lleuger i suau, propostes que resulten atractives. Les lletres de les cançons inèdites Ànec verd, Hola, nena i L’orgasme sideral donen mostres expressives d’erotisme combinat amb rock i components musicals que formen el programari de cançons d’en Jordi Català interpretades en ritmes de rock-blues; txa-txa-txa; rock swing; beat lent; foxtrot; swing; tango; swing ska; mambo; vals; pasdoble…

Un dels principals elements dins del procés de creació musical d’aquest projecte és crear un equipament musical obert que doni suport als processos musicals, amb espais específics i recursos per a l’abast de tothom: en les actuacions, sala de concerts, animació infantil; xerrades i conferències i informació referent a la història del rock català amb recursos personals, tècnics i instrumentals.

Amb el projecte L’Ànec verd, en Jordi Català convida tothom, especialment els ajuntaments, institucions, agrupacions i associacions de Catalunya al foment de normalitzar les festes amb actuacions de ball de Festa Major perquè són eina necessària per al desenvolupament social, cultural i tradicional i així, situar i recuperar les cançons populars, les clàssiques i les de moda en versions catalanes per poder ballar, també, en català.