Castanyes, panellets i moniatos… ja és Tots Sants

Tres són els productes estrella de la festivitat de Tots Sants: les castanyes, els panellets i els moniatos

Per . Actualitzat el

Aquí a Catalunya les celebracions comencen la nit del 31 d’octubre, quan se celebra la Castanyada, nens i nenes fan panellets a les escoles i celebren festes amb balls tradicionals i menjant aquests fruits i dolços típics de la tardor. Tres són els productes estrella de la festivitat de Tots Sants: les castanyes, els panellets i els moniatos. Coneguem-los una mica millor!

Castanyes

Malgrat que sovint ens limitem a menjar-les torrades en època de Tots Sants, la castanya és una fruita seca d’alt valor energètic, rica en vitamines i baixa en greixos que ens pot ajudar a protegir-nos del fred de l’hivern. La seva temporada s’allarga fins a final de gener. Durant la resta de l’hivern les podem comprar assecades. Es tracta d’una fruita seca molt nutritiva que ens aporta hidrats de carboni complexos de llarga duració i, per tant, energia per escalfar-nos bé a l’hivern i poder rendir una bona estona.

Panellets

Les pastisseries artesanes tenen en aquestes dates una de les cites importants en el calendari, ja que és l’hora d’elaborar aquests dolços de gran tradició a casa nostra que es distingeixen per la seva finor i pel seu sabor inconfusibles. De pinyons, d’ametlla, de llimona, de maduixa, de coco, de codonyat, de xocolata de gemma i de cafè… Existeixen infinites varietats d’aquest dolç tan típic de la tardor.

Molts supermercats ja s’han començat a vendre’n però les pastisseries tradicionals esperen fins a l’últim moment, ja que depenen de la disponibilitat del seu producte estrella: l’ametlla marcona. L’elaboració artesanal pot encarir una mica el preu, però la seva qualitat és indiscutible.

Moniatos

Endolcits amb sucre i canyella o com a acompanyament de plats salats, els moniatos són un dels ingredients més versàtils de la cuina tradicional de tardor. Generalment es mengen fregits o escalivats, però darrerament s’ha posat de moda fer-los servir com a substitut de la patata. Com que són tubercles, tots dos productes tenen una textura molt semblant, per bé que el moniato és lleugerament més dolç i això fa possible de contraposar-lo amb aliments salats, com ara formatges o carn.