Torredembarra rebaixa l’IBI i crea una taxa contra els habitatges ocupats

La majoria de les ordenances (aigua, escombraries, circulació…) que afecten més directament a la ciutadania es preveu congelar-les

Per . Actualitzat el

La rebaixa d’un 1% del rebut de l’IBI i la creació d’una taxa per actuar contra els habitatges desocupats de manera permanent i injustificada i que es puguin destinar a lloguer social són les principals modificacions de les ordenances fiscals per a l’exercici 2016 que proposa l’equip de govern. A més, la majoria de les ordenances (aigua, escombraries, circulació…) que afecten més directament a la ciutadania es preveu congelar-les i els preus públics es tractaran més endavant.

Referent a l’IBI, l’alcalde ha exposat que es tracta d’una rebaixa simbòlica però que trenca la dinàmica dels darrers anys i que s’ha fet amb un gran esforç perquè cal complir el pla de sanejament financer aprovat el passat mes de juliol per poder eixugar el dèficit que arrossega l’Ajuntament, que és superior als 2 milions d’euros, i al mateix temps mantenir els serveis municipals. En aquest sentit, Eduard Rovira ha ressaltat que cal actuar amb prudència i no córrer riscos, però que en un futur, amb la tresoreria sanejada seria desitjable arribar a una rebaixa del rebut de l’IBI d’un 25%.

Per la seva part, el regidor d’Acció Social, Lluís Suñé, ha explicat que es crea una taxa corresponent a la tramitació administrativa dels expedients dels habitatges en situació de desocupació injustificada amb la finalitat de requerir als propietaris que corregeixin aquestes situacions, amb les possibles multes coercitives i sancions que preveu la mateixa Llei de l’Habitatge. Aquesta taxa municipal quedaria fixada en 800 €. Cada requeriment per incompliment (fins a un màxim de tres) seria de 150 €, mentre que les multes que imposa la llei són a partir de 3.000 €. Amb tot, l’ànim de la nova taxa no és recaptatori sinó d’obtenir habitatges per a lloguer social.

Lluís Suñé també ha manifestat que la gran majoria de bosses d’habitatges buits desocupats pertanyen a entitats financeres i a empreses immobiliàries d’àmbit català i estatal i que és sobre aquestes bosses que es preveu la concentració de tots els esforços per tal de mobilitzar els habitatges buits per a destinar-los a lloguer social. Es considera cabdal aquesta acció perquè des de la Regidoria d’Acció Social han detectat nombrosos casos de famílies en situació precària que si disposessin d’aquest tipus de lloguer, podrien tirar endavant.

La Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Torredembarra està treballant en la creació d’una oficina d’assessorament jurídic en matèria d’habitatge, a la qual es podrien dirigir les famílies per obtenir ajuda legal.