Querol (Alt Camp), escenari del primer gran simulacre d’incendi forestal que es fa a Catalunya

L’exercici ha mobilitzat prop de 300 efectius, entre Bombers de la Generalitat, Protecció Civil de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, ADF, SEM i Creu Roja, entre d’altres

Per . Actualitzat el

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha assistit avui al primer gran simulacre d’un incendi forestal que la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, i la Direcció General de Protecció Civil, del Departament d’Interior, han organitzat a l’entorn de la població de Querol (Alt Camp). L’exercici ha simulat un incendi, en un 15 de juliol, a uns 600 metres al sud-oest de la població.

El conseller ha explicat que tot i no estar ja en campanya forestal i per tant fora de la temporada de risc alt, el departament d’Interior treballa tot l’any en la prevenció i aquest simulacre és un exemple de la tasca que es fa.

El titular d’Interior ha destacat que “aquesta és la primera vegada que es fa a Catalunya un simulacre de gran incendi. Volem provar tots els nostres efectius per tal d’estar el millor preparats possible i assolir l’excel·lència en la seguretat publica en cas d’incendi”.

En aquest sentit el conseller ha recordat que “tenim un model de gestió d’emergències que és referent internacional però, malgrat tot, som aquí posant a prova el model per millorar-lo, si cal. La seguretat publica és una prioritat màxima de la Generalitat de Catalunya, especialment en casos d’emergència.”

El simulacre, que forma part del Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya (INFOCAT), ha comptat amb la participació dels Bombers de la Generalitat, de Protecció Civil de la Generalitat, del cos dels Mossos d’Esquadra, dels Agents Rurals, de les ADF (Agrupacions de Defensa Forestal), del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) i de la Creu Roja, i activarà el Centre de Comandament de Bombers (CCB) i el Centre de Comandament Avançat (CCA) de Protecció Civil, entre d’altres.

incendi_bombers

Per part de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), ha participat un dispositiu format per 18 vehicles, a més, del Centre de Comandament de Bombers (CCB), que s’ha constituït al camp de futbol de Port d’Armentera, i el Punt de Trànsit, que s’ha ubicat al punt quilomètric 27,5 de la carretera C-37. Això ha implicat un dispositiu de Bombers de la Generalitat, provinent de diverses regions d’emergències, d’una cinquantena d’efectius, a més dels dinamitzadors i observadors del simulacre. En aquest sentit, les Sales de Control implicades així com també la Sala Central de Bombers (SCB) han participat en la gestió i coordinació de l’emergència. A més, també s’han desplaçat un total de 7 mitjans aeris: un helicòpter de comandament, un helicòpter bombarder, un helicòpter de coordinació aèria i quatre avions de vigilància i atac.

A l’arribada dels efectius dels Bombers de la Generalitat al lloc de l’inici de l’incendi, han assumit el control i la direcció de l’operatiu i han coordinat les tasques d’extinció amb les unitats de les ADF (Agrupacions de Defensa Forestal) que ja es trobaven a la zona. Ha estat en aquest moment quan s’han començat a plantejar les línies d’atac a l’incendi amb el suport dels mitjans aeris.

Durant el simulacre, els Bombers han hagut de fer front a una sèrie de circumstàncies paral·leles a les pròpies tasques d’extinció de l’incendi. La proximitat del foc i la situació de Querol en la línia d’avanç del front, direcció nord-est, ha obligat els efectius a protegir el nucli i establir el confinament preventiu dels seus veïns. D’altra banda, també han rebut l’avís que dos veïns, de Mas Querassó, havien resultat ferits (un greu per cremades i un lleu per intoxicació), en intentar apagar el foc que afectava el seu cobert. En aquest sentit, han estat els efectius del GEM (Grup d’Emergències Mèdiques) dels Bombers de la Generalitat, que han evacuat els ferits de la zona calenta fins a l’ambulància del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques).

També s’ha hagut d’atendre un avís d’uns grup de 25 excursionistes que  es trobaven a la zona i demanaven ajuda i informació per poder fer una evacuació segura. I paral·lelament, una patrulla dels Mossos d’Esquadra ha alertat que es trobava en un possible atrapament i, a causa del canvi de vent i de la nova direcció que pren l’incendi, cap a l’est del punt d’inici, diverses urbanitzacions es veuen afectades.

Amb tot aquest seguit d’accions, tant d’extinció com de rescat i protecció, els Bombers de la Generalitat han pogut provar la coordinació entre els diferents grups actuants i han posat a prova aspectes tan importants en la gestió d’un incendi forestal com són l’activació, la coordinació i el control dels recursos operatius, així com la seva ubicació. En la mateixa línia, els comandaments dels Bombers de la Generalitat han aplicat la gestió i el comandament de les primeres accions, en un moment tan important de l’emergència com el seu inici, i l’han anat redimensionant en la seva posterior evolució.  Un altre objectiu molt important que s’havia plantejat en aquest simulacre, des de la DGPEIS, ha estat el funcionament de les comunicacions entre les diferents Sales de Control dels Bombers en col·laboració continuada amb el CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) de Protecció Civil de la Generalitat i el telèfon d’emergències 112 de Catalunya CAT112, durant l’emergència.

Per la seva part, Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla INFOCAT  i ha posat a disposició del simulacre la seva estructura central i territorial. S’ha desplaçat a Pont d’Armentera la Unitat Mòbil de Protecció Civil de la Generalitat, un camió que fa funcions de centre de comandament avançat CCA amb sala de reunions i sala de coordinació amb posicions per a operatius de Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, SEM i Creu Roja.

Aquest camió, que pot rebre en temps real imatges dels helicòpters de la Generalitat, disposa de tots els sistemes de comunicació necessaris per a actuar com a node de comunicació del Govern en cas d’emergència conjuntament amb les sales CECAT de Protecció Civil de la Generalitat situades a la seu del Departament d’Interior a Barcelona i a l’edifici CAT112 de Reus.

Han participat en el simulacre els operadors i tècnics de la Sala de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, des de la qual s’han tramès les informacions sobre l’evolució de l’incendi a les autoritats de la Generalitat i als ajuntaments, incloent les ordres d’evacuació o confinament dels nuclis habitats. També han participat tècnics d’Operativa Territorial i dels serveis territorials de Tarragona de Protecció Civil de la Generalitat.

Com a responsables del Grup Logístic, els tècnics de Protecció Civil de la Generalitat, juntament amb Creu Roja, han garantit l’assistència als veïns evacuats en el Centre d’Acollida que s’ha instal·lat al municipi de Port d’Armentera.

Els municipis de Pont d’Armentera i Querol han activat també els seus plans municipals de Protecció Civil.

El Telèfon d’emergències de Catalunya CAT112 ha participat amb el personal tècnic i supervisor de sala, fent recepció de les trucades de ciutadans que alerten de l’inici i evolució del foc i de les posteriors trucades per possibles emergències causades per l’incendi per tal de gestionar-les a través dels cossos d’emergències de la Generalitat, en permanent contacte amb la Sala de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat.

Els Mossos d’Esquadra hi han desplaçat 30 efectius i 14 vehicles per al comandament i execució de les tasques del grup d’ordre. Els Mossos s’han encarregat del control d’accessos, han assegurat i protegit la zona, mantenint les vies d’accés al lloc de l’incendi lliures de circulació i han donat suport en l’auxili de les víctimes. També han executat tasques d’evacuació així com el retorn dels evacuats als seus domicilis, amb la col·laboració dels Agents Rurals.

Per part del Cos d’Agents Rurals, han participat en el simulacre el Cap de Regió de Tarragona, el Cap d’àrea bàsica de l’Alt Camp, 3 unitats de l’Alt Camp, amb sis agents (un d’ells agent major d’incendis), un agent rural, un operador GIS, un operador de ràdio, un tècnic de Transmissions, a més d’un pilot i operador de vol amb un helicòpter. També han intervingut 6 unitats de les ADF (Agrupacions de Defensa Forestal).

Per atendre l’emergència, el Sistema d’Emergències Mèdiques ha desplaçat al lloc de l’incident 4 recursos; 2 ambulàncies de Suport Vital Bàsic SVB amb 2 tècnics en transport sanitari cadascuna i 2 vehicles d’intervenció ràpida (VIR) amb dos comandaments.

Operativa del simulacreUn cop feta la recepció dels ferits se’ls ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia. En aquest simulacre hi han participat un total de 6 professionals.

La Creu Roja ha mobilitzat en aquest simulacre 20 figurants; una carpa preparada com a alberg provisional amb 20 llits, 20 mantes i 20 kits higiènics i gestionada per 6 voluntaris de la Creu Roja; i un punt d’avituallament gestionat per 3 voluntaris i un vehicle de suport.

També participen com a figurants voluntaris de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Calafell, de l’Agrupació excursionista “Xiruca foradada” i veïns de Pont d’Armentera i Querol.

 

Repercussions de l’incendi

El simulacre ha finalitzat amb un total de 870,03 hectàrees cremades d’un potencial de 2.000 previstes. D’aquestes 870 ha, 813,83 pertanyen al municipi de Querol i 56,2 a Aiguamúrcia. Pel que fa als ferits, segons el SEM, hi ha hagut un cremat, un intoxicat lleu per fum a Mas Querassó de Querol i 1 persona marejada al centre d’acollida. Respecte als evacuats, hi ha hagut 32 persones acollides (25 excursionistes i 7 veïns de la zona que se’ls ha desviat un cop eren circulant).  Al municipi de Querol s’ha confinat a 600 habitants.