El Palau Firal i de Congressos es reinventa

L’equipament, consolidat en la celebració de reunions i convencions professionals, aposta també per establir-se com a espai de referència en programació cultural i d’espectacles de primer nivell

Per . Actualitzat el

El Palau Firal i de Congressos de Tarragona, concebut originàriament i consolidat com a equipament per a la celebració de reunions, convencions i de fires professionals dins de la trama urbana de Tarragona, fa un pas endavant cap a un ús més extensiu de les seves instal·lacions per part de la ciutadania. Des de fa un parell d’anys l’equip de professionals que treballa en la dinamització de l’espai ofereix el recinte a operadors i programadors d’espectacles de primer nivell (catalans, espanyols i internacionals) per tal que el Palau esdevingui també un referent dins de l’àmbit cultural a la demarcació. L’objectiu d’aquesta nova línia d’actuació és doble: per un costat, ampliar l’ocupació de la sala August (l’auditori cobert més gran de la ciutat) i les altres sales al llarg de tot l’any i, per l’altre, apropar les excel·lents instal·lacions del Palau a la societat tarragonina amb la programació regular d’esdeveniments d’interès general i oberts al públic.

El Ballet de Moscou, Estopa, el Dúo Dinámico, The Hole…. espectacles i artistes que triomfen a nacionalment i internacionalment i que, de la mà del Palau Firal i de Congressos, la ciutadania de Tarragona i les seves comarques ha pogut gaudir en directe. Pas a pas, el Palau comença a convertir-se en referent d’espectacles de primer nivell per als habitants del territori. Una realitat buscada per la gerència de l’equipament (gestionat per l’Empresa Municipal de Desenvopament Econòmic-EMDE), que està oferint les seves instal·lacions als principals programadors i operadors d’espectacles del panorama nacional i internacional. L’auditori August és l’auditori cobert amb més capacitat de la ciutat de Tarragona (1.145 persones) i ofereix àmplies possibilitats per a espectacles de format mitjà. Les seves dimensions, l’escenari, la bona acústica i el fet que estigui ubicat al centre de Tarragona converteixen l’espai estrella del Palau en un bona carta de presentació a l’hora de donar a conèixer el conjunt de l’equipament, que inclou sales de totes les mides per a diferents tipus d’actes públics i privats, espais tancats per a banquets i celebracions i zones obertes i diàfanes per a fires i mostres.

Jordi Dies, gerent de l’Empresa Municipal de Desenvopament Econòmic (EMDE), destaca que els trets diferencials del Palau envers equipaments d’altres ciutats, a banda de les seves instal·lacions, «són, per una banda, el fet que l’equipament estigui al centre de la ciutat. La seva bona ubicació, proximitat amb hotels i amb l’estació és un atractiu per a aquell client que vulgui organitzar un congrés, convenció o fira. D’altra banda hi ha la formació específica de tot el personal que treballa al Palau. Són professionals que faciliten molt l’organització de qualsevol tipus d’esdeveniment». Aquests punts forts del Palau cal afegir-los als atractius de la ciutat en gastronomia, patrimoni, clima… fet que converteix el Palau en un pol important de projecció de la ciutat en l’àmbit nacional i internacional. Dies apunta que «després d’uns anys de recessió i de contenció pressupostària –sempre recordant que el Palau està gestionat per una empresa 100% pública i titularitat de l’Ajuntament-–, el 2014 ja vam aconseguir millorar els nostres ingressos amb relació a exercicis anteriors, tendència que confiem a mantenir en el futur».

ballet_moscou3

El Palau de Fires i Congressos de Tarragona acull al llarg de l’any nombrosos espectacles i concerts oberts al públic de les comarques de Tarragona. A la imatge, un moment de l’assaig del Ballet de Moscou al recinte tarragoní.

 

 

Diversificació

La millora dels resultats econòmics del Palau responen, per un costat, a la reactivació general del sector de congressos i convencions empresarials (el Palau és referent català, per exemple, en congressos de l’àmbit sanitari) i, per l’altra banda, a una diversificació més gran de l’activitat que té lloc als diferents espais de l’equipament. Dies recorda que «hem establert línies de treball per dotar el Palau de programació cultural estable, com ara un circuit de monòlegs, i també hem potenciat l’oferiment d’espectacles com a complement a l’oferta que existeix als teatres i a altres espais de la ciutat. L’acceptació del públic als esdeveniments que estem fent és molt alta». Alhora s’està potenciant el Palau com a lloc per celebrar gales, actes privats d’empreses, convencions, seminaris… tot un seguit d’actuacions que comencen a donar el seu fruit. També s’està intensificant l’ús de l’espai Firal (davant de l’Estació de Renfe), on per exemple durant el darrer Tàrraco Viva es va exposar tot un mes l’espectacular temple de l’Ara Pacis, amb una gran afluència de públic.

A banda de la recerca de nous clients, fet que és més difícil que no pas el de mantenir els ja existents (el grau de fidelització al Palau és molt alt), un dels grans reptes de l’equipament és donar-se a conèixer com a espai obert a la ciutadania de l’entorn. En aquest sentit, la programació regular d’esdeveniments culturals està ajudant molt a difondre la marca El Palau.

En l’actualitat al Palau de Congressos treballen un total de deu professionals que s’encarreguen de la gestió, comercialització, l’administració i l’organització de tots els esdeveniments que acull al llarg de tot l’any. Per a més informació del Palau es pot visitar el web www.palaucongrestgna.com

banquet-recinte2
european_robotics_festival5

Altres espais del Palau que poden ser destinats a fires, workshops, seminaris i celebracions de gales, festes i banquets privats.