Santa Úrsula es perfila com un banc de proves del Museu Casteller de Catalunya

El Simposi Casteller, on 21 localitats hi són representades, estrena amb encert format i ubicació i el Castelloscopi sorprèn el públic amb la seva instal·lació audiovisual

Per . Actualitzat el

Si la diada de Santa Úrsula va convertir Valls en plaça de deu i segellar una nova actuació de màxims, les activitats de tota la setmana van mostrar-se com un banc de proves del Museu Casteller de Catalunya, que ja deixa veure unes obres molt avançades des de la mateixa plaça del Blat. La instal·lació audiovisual del Castelloscopi va ser el millor exemple de l’experiència del segle XXI que pot ser el nou equipament.

La Fira de Santa Úrsula de Valls ha harmonitzat el patrimoni immaterial amb les noves tecnologies i el món audiovisual, mostrant com la iniciativa privada, empresarial i associativa, sap donar-se la mà i fer pinya amb les institucions. La Fira deixa moments estel·lars com el cant dels Segadors acompanyant el so de les gralles i timbals, o el silenci del miler llarg de persones que experimentaven els castells a través de la instal·lació audiovisual del Castelloscopi, una iniciativa dels Castellers del Poble Sec amb el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya que s’ha exhibit a l’escenari del Teatre Principal de Valls.

El 5è Simposi Casteller estrenava format i espai al recuperat convent del Carme, un recinte patrimonial pel qual han passat 170 assistents a la jornada tècnica d’aquesta fira dels castells. Procedien de 21 localitats diferents de totes les demarcacions catalanes. Hi han estat representades deu colles castelleres i tres universitats: la de Barcelona, la Rovira i Virgili, i la japonesa de Tòquio.

El nou format del Simposi ha fomentat el networking entre els diferents agents públics, empresarials i associatius que hi han pres part. La jornada tècnica també ha aprofundit en les reinterpretacions del món casteller a través del format del show cooking en aquesta edició amb el xef Joan Bosch, estrella Michelin des de fa 31 anys.

El Pati molt concorregut

Els llibres, els jocs infantils i el marxandatge han estat els productes més sol·licitats pels visitants que han assistit a la FiraCastells de Valls, celebrada cap de setmana de Santa Úrsula a la plaça del Pati. Aquesta ha estat la cinquena edició de la fira, que ha tingut més expositors que mai, vint-i-un. L’oferta comercial s’ha acompanyat de jocs, tallers i activitats adreçades bàsicament al públic familiar.

La bona climatologia que ha imperat, excepte l’ennuvolada tarda del diumenge, ha afavorit la bona assistència. El nou rocòdrom procedent del País Valencià ha comptat amb 1.190 usuaris, seguit dels 850 del rocòdrom per a la franja d’edat més petita, i del taller de decoració dels ciris amb l’escut de Valls que n’ha elaborat 640. Els tallers del joc Cims i el de l’argila multicolor Jumping Clay de Reus són a continuació entre els més demanats.

Els llibres més venuts han estat els infantils, com els contes de la Festa Major de Sant Joan, de Cossetània Edicions, i els quaderns per pintar el seguici cerimonial de Valls, elaborats per Armand; i la col·lecció del Patufet i les tradicions catalanes, també de Cossetània. Els llibres castellers més sol·licitats han estat Orígens castellers, de Josep Maria Rodon, Castells tocant el cel, de Josep Almirall, i Els Xiquets de Valls durant el Franquisme, d’Àlex Cervelló. Els visitants també han mostrat força interès pels títols clàssics més difícils de trobar.

Les figures de goma del Gegant de la Porra de Valls i el Gegant i l’Àliga de Sitges han estat les més sol·licitades, entre les reproduccions d’imatgeria patrimonial, així com els braçalets, les samarretes i la funda del carnet d’identitat català. Una de les novetats d’enguany han estat les fofuxes castelleres, fet que s’ha traduït en una bona colla d’encàrrecs de nines caracteritzades amb els colors de les dues colles vallenques. La Casa Bonifàs, que ha substituït l’expositor Acartronats, ha estrenat els pilars de sis dissenyats amb goma. I els dos estands dedicats a la música, Xixo luthier i Instruments d’Inxa, han recollit comandes de gralles i timbals. Els jocs més sol·licitats han estat el Cap de Colla, novetat d’aquest any, i l’Oca Castellera.

Les dues colles de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya també han estat presents, promocionant les seves entitats i els productes associats a la marca Castells.

D’altra banda, tots els actes de cultura popular també van assolir un ampli seguiment. A la fira de Santa Úrsula ha destacat, per exemple, l’estrena de les noves corones dels gegants de Valls, així com el nombrós públic que va participar en les balladetes de la imatgeria ahir diumenge o en el vespre de foc i el correfoc de dissabte amb la participació de set grups. De la mateixa manera, un nou acte de la fira d’enguany, la revetlla de gralles a la plaça de l’Oli de dissabte a la nit amb els Llorus del Negrito i la Canya d’Or va ser també un èxit de participació.