Carme Forcadell és proclamada presidenta del Parlament de Catalunya

Ha estat escollida per 77 vots a favor, 57 en blanc i un vot nul

Per . Actualitzat el

L’onzena legislatura ja comença a caminar. Aquest dilluns s’ha iniciat la sessió de constitució del nou Parlament. Els diputats sorgits de les eleccions del 27S han pres possessió del seu escó i han escollit la candidata de Junts pel Sí, Carme Forcadell, com a nova presidenta de la cambra amb 77 vots a favor, 57 en blanc i un vot nul. Per primera vegada, les forces sobiranistes (JXSí i CUP) estan ubicades a un costat de l’hemicicle i les unionistes (C’s, PSC i PP), a l’altre.

En la votació, Forcadell ha rebut els 72 vots de Junts pel Si i la CUP i 5 vots de Catalunya Sí que es pot, arran d’un acord previ.

L’expresidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) és la vuitena presidenta de la cambra després de la restitució. Els seus antecessors són Heribert Barrera, Miquel Coll i Alentorn, Joaquim Xicoy, Joan Reventós, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert.

La votació s’ha fet amb paperetes que els 135 diputats han dipositat d’un en un en una urna, cridats per ordre alfabètic per la mesa d’edat formada per Julià de Jòder (CUP), per ser el més gran del Parlament, i els secretaris Gerard Gómez (JxSí) i Joan Giner (CatSíqueesPot), que són els més joves.