Patata de Prades

Presenten una producció no gaire extensa però de gran qualitat, amb una carn blanca de textura consistent

Per . Actualitzat el

La Patata de Prades és un producte que creix en unes condicions d’altitud, edafològiques i climàtiques que fan que presentin unes característiques diferencials i de qualitat superior. És un producte amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) que es cultiva al peu de les muntanyes de Prades, amb una producció no gaire extensa però de gran qualitat, amb la seva carn blanca de textura consistent, de gust dolç i amb un calibre de 40 a 80 mm.

Els factors principals per fer d’aquest tubercle una patata de qualitat són els mediambientals: les baixes temperatures allarguen el cicle de creixement de la planta i redueixen les plagues; la humitat atmosfèrica de les precipitacions, els sòls fèrtils de caràcter silici i textura sorrenca facilita la bona oxigenació i el desenvolupament del tubercle i l’exel·lent qualitat de les seves aigües, lliures de nitrats.

També els factors argonòmics afavoreixen el seu conreu: una acurada selecció dels tubercles de sembra; un adob equilibrat; el costum de no recollir la patata fins després de 15 dies després de la mort natural de la planta per tal de conservar-ne les qualitats; la recol·lecció manual i l’emmagatzematge i conservació, que es realitza en uns locals amb les condicions d’humitat i temperatura adients, no se’ls hi apliquen productes conservants i es té cura en especial a la separació dels tubercles no aptes per al consum. A més, el seu embalatge garantitza l’autenticitat del producte.

D’altra banda el cultiu de les patates de Prades segueix les normes de producció integrada per a patates d’acord amb la normativa vigent en la matèria.

Les Patates de Prades es comercialitzen condicionades en bosses de paper transpirable de 2 i 5 quilos de capacitat i han de reunir en el moment de la seva expedició les característiques de la categoria de patata de qualitat, definida en la norma de qualitat vigent en aquesta matèria. A l’etiqueta figurarà, a més de les mencions que exigeix la legislació vigent, la llegenda «Patates de Prades. Indicació Geogràfica Protegida», el logotip d’aquesta indicació geogràfica i el logotip comunitari d’indicacions geogràfiques.