La Casa d’Infants: un nou recurs d’atenció a infants i famílies

Els professionals del centre elaboren un pla educatiu individualitzat per a cada nucli familiar i acompanyen als infants i les seves famílies en les tasques quotidianes.

Per . Actualitzat el

La ciutat de Tarragona disposa, des del passat mes de juny de 2014, d’un nou servei pioner a les nostres comarques. Es tracta de la Casa d’Infants de la Fundació Casa Sant Josep (Xarxa de Santa Tecla), recurs adreçat a atendre famílies i infants que es troben en una situació de desemparament o risc social. Aquest servei està ubicat en un pis cèntric de la capital tarragonina i està dotat de diferents recursos tècnics i humans per acompanyar aquelles famílies que, per diverses raons, requereixen un acompanyament en la cura i l’atenció dels seus fills.

Aquest servei és una prova pilot promoguda pel Departament de Benestar Social i Família, més concretament dins de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència. La Casa d’Infants disposa de 12 places que estan repartides de la següent manera: 8 places «residencials» que, com el seu nom indica, són per a nois i noies que resideixen en aquest servei de manera habitual, amb un règim de visites amb la família en funció de les circumstàncies particulars de cada cas; 2 places anomenades «intermitents» per a aquells casos en què la seva estada a la Casa d’Infants es realitza de manera puntual (3 o 4 dies aproximadament); i dues places anomenades de «suport», que implica que els infants no pernoctin a la Casa d’Infants, però sí que els seus professionals es desplacin al domicili o a la zona de residència dels infants, amb l’objectiu de fer un treball educatiu més proper al seu àmbit familiar i territorial.

Menjador-Casa-d'infants

Una de les particularitats de la Casa d’Infants, a diferència d’altres serveis que realitzen un treball d’atenció més exclusiu amb els infants, és que la seva intervenció inclou també un treball acurat amb tots els membres de la unitat familiar, raó per la qual els pares, mares o referents adults dels nois i noies de la Casa d’Infants participen activament en les dinàmiques quotidianes dels seus fills. Cal dir que la durada de l’estada dels nois i noies que estan a la Casa d’Infants és d’un any.

El servei està integrat per una directora, un coordinador, cinc educadores socials, dues treballadores familiars i un equip tècnic format per una psicòloga, un treballador social i una pedagoga. La feina d’aquests professionals sovint és delicada, ja que el seu àmbit d’actuació no sempre s’emmarca dins un context concret, sinó que fa referència a aquells moments que es coneixen com a quotidians i que, sovint, són els més íntims i personals. De vegades, estar atent a les coses que es consideren més banals, pot esdevenir la millor de les eines per acompanyar el desenvolupament humà d’aquests infants i adolescents que passen per situacions de certa dificultat.

Després d’un primer any de funcionament, Adolf Quetcuti, coordinador de la Casa d’Infants, valora molt positivament el servei: «el fet de poder treballar de manera tan propera, no només amb els infants sinó amb els pares, és una de les grans possibilitats que ofereix aquest recurs».

Cuina-Casa-d'infants

Una altra de les peculiaritats de la Casa d’Infants és «que permet mantenir la xarxa social de les famílies i els recursos de la seva zona de residència per tal de fer un treball en l’entorn habitual dels nois i noies», diu Quetcuti, qui afegeix que «és per això que a la Casa d’Infants de Tarragona, tal com ho té dissenyat la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, només pot atendre famílies de la ciutat de Tarragona i no pas a altres municipis».

El model de la Casa d’Infants de Tarragona és una prova en fase experimental que podria incloure’s ben aviat dins de la cartera de serveis de Benestar i Família. A banda de la casa de Tarragona, només existeixen una dotzena d’experiències similars a les poblacions de les demarcacions de Barcelona i de Girona. Recentment s’han posat en marxa dues Cases d’Infants més a les Terres de l’Ebre.

 

Adolf-Casa-d'infants

UN EQUIP MULTIDISCIPLINARI I ESPECIALITZAT. Adolf Quetcuti, a la imatge, és el coordinador de la Casa d’Infants de la Fundació Casa Sant Josep, entitat de la Xarxa de Santa Tecla. L’equip de la Casa d’Infants està integrat per una directora, un coordinador, cinc educadors socials i dues treballadores socials. L’equipament, ubicat en un pis cèntric de Tarragona, està habilitat per acollir un total de 8 infants. A banda, la Casa d’Infants disposa de dues places de suport (per a infants que no pernocten) i dues places més intermitents (per a estades puntuals de pocs dies). El servei es va posar en marxa el mes de juny de 2014 com a prova pilot i és l’únic d’aquestes característiques al Camp de Tarragona.