Tradició i castells, de la mà per Santa Úrsula

La Fira de Santa Úrsula de Valls acull el 5è Fòrum Casteller de Catalunya amb un programa renovat previst entre el 19 i el 25 d’octubre

Per . Actualitzat el

La celebració de la Fira de Santa Úrsula és indestribale, des de ja fa cinc anys, de l’actualitat castellera, ja que ambues realitats es complementen dins d’un programa pensat per projectar arreu la imatge de la vila com a epicentre d’una tradició històrica centenària a Catalunya. Aquesta tradició es vertebra en dos pilars fonamentals com són la cultura popular i els castells que per Santa Úrsula es fusionen. Del 19 al 25 d’octubre Valls celebrarà, doncs, la Fira de Santa Úrsula i el cinquè Fòrum Casteller.

La Fira de Santa Úrsula de Valls acull el 5è Fòrum Casteller de Catalunya amb un programa renovat previst entre el 19 i el 25 d’octubre. Les tecnologies audiovisuals de la instal·lació Castelloscopi s’apoderen de la Santa Úrsula a les escoles amb 35 pantalles instal·lades a l’escenari del Teatre Principal. L’estrella Michelin del cuiner de Cambrils Joan Bosch enceta el Simposi Casteller amb un esmorzar de forquilla, que servirà en degustació popular a l’antic convent del Carme, que esdevé, fent honor al nom de l’actual escola Enxaneta, seu de la trobada que debat la influència de la immigració en els castells així com els pros i contres del nou format del Concurs de Castells amb una posada en escena esportiva. La revetlla de gralles a la plaça de l’Oli la nit de dissabte és una altra novetat.

Món casteller

La vintena d’estands de la FiraCastells que novament omple el Pati i els tallers i activitats familiars que dinamitzen el cap de setmana ursuler són un dels epicentres en el qual milers de vallencs i visitants ascendeixen a rocòdroms, il·lustren làmines castelleres, aprenen les interioritats castelleres, modelen argila multicolor o, com enguany, pinten altres elements festius del seguici cerimonial vallenc, construeixen figures de cartró i pedra, exerceixen de petits periodistes castellers, o bé decoren ciris d’un dels antecedents castellers, la moixiganga. A més d’aquestes novetats, la compta amb l’estrena del Titella Casteller, que a partir d’ara serà la mascota d’un dels festivals anuals que organitza la ciutat de Valls cada novembre, el Guant. La Fira s’obre divendres 23 a la tarda i es clausurà diumenge 25 al vespre.

El Simposi Casteller tindrà lloc dissabte 24 d’octubre convertint la Fira de Santa Úrsula en l’epicentre de l’anàlisi castellera. D’una banda, analitzarà el paper de la immigració en el desenvolupament del món casteller i, de l’altra, el Concurs de castells de Tarragona serà objecte de debat pel que fa als pros i els contres del seu actual format. Retornant a la fórmula de la primera edició, que es va estrenar en el marc de les Festes Decennals dedicades a la Mare de Déu de la Candela de 2011, el simposi se centra en la franja matinal del dissabte 24 d’octubre.

També estrena ubicació a la nova sala d’actes de l’antic Convent del Carme, seu de l’escola Enxaneta, un edifici històric i patrimonial que la ciutat ha recuperat i que ja ha acollit actes culturals aquest estiu i durant la Festa Major de Sant Joan. D’aquesta manera, l’organització busca una millor harmonització horària tant amb el conjunt del programa de la Fira de Santa Úrsula com amb les actuacions castelleres que les colles desenvolupen els dissabtes a la tarda al país.

Esmorzar amb estrella Michelin

També nou serà l’esmorzar cooking que prepararà perquè pugui ser degustat popularment el xef Joan Bosch, del Restaurant amb una estrella Michelin Can Bosch, de Cambrils. A diferència de l’any passat, el producte cuinat serà degustat popularment en les taules parades al convent del Carme.

Una altra novetat serà el final de la jornada, en format de vermut tertúlia, moderat per la Revista Castells, amb els caps de colla de les dues agrupacions dels Xiquets de Valls, Jaume Galofré i Manel Urbano.

El vessant casteller es complementa amb la secció de visuals amb la projecció als locals de les dues colles castelleres de dos documentals estrenats enguany. D’una banda, ‘Xiquets de Tarragona: l’herència millorada’ amb direcció de Carles Pitarch i Maria Roig, en el 130è aniversari dels primers Xiquets de Tarragona i 45è dels actuals; i de l’altra, ‘125 anys dels Aficionats de Llorenç’, d’Alba Vinyes, Albert Jané, Èdgar Toldrà i Lluís Camell, dedicat a aquesta pràctica ancestral dels castells aixecats per aficionats locals; protagonitzen les estrenes cinematogràfiques.

L’apartat de llibres compta amb la presentació de les novetats editorials castelleres ‘Emocions puntuades. 25 edicions del Concurs de castells de Tarragona’, de Jordi Andreu i Jordi Suriñach, i ‘La canalla castellera i el sobiranisme les colles. 4t Simposi Casteller’, ambdós títols publicats per l’editorial vallenca Cossetània, el segon dins la col·lecció castellera l’Aixecador.

Els concursos de fotografia professional i d’aficionats, el quart concurs d’aparadors castellers, els esmorzars de forquilla del diumenge, les visites castelleres guiades que coordina l’Oficina de Turisme, i els assaigs especials del divendres ursuler, completen el bloc casteller.

Tradició vallenca

La Fira de Santa Úrsula els dos gegants grossos de la ciutat estrenaran corones cisellades per les mans del joier, orfebre i escultor Joan Serramià. Les actuals corones de materials pobres i deteriorats seran substituïdes per dues noves peces inspirades en les corones vallenques de la Mare de Déu de la Candela. L’acte de presentació tindrà lloc dijous a la tarda a la capella del Carme, al carrer de la Cort. Posteriorment, ja en el vestíbul de l’Ajuntament, les obres podran ser visitades durant tot el cap de setmana i sortiran a ballar diumenge al matí.

Les escoles també desplegaran la trentena de peces d’imatgeria en la 16a Mostra de Bestiari Escolar i Infantil. La pirotècnia dels grups de foc vallencs acompanyats pel drac de Tarragona, en els 30 anys de la seva recuperació, i pels diables infantils de Cervera, prendrà els carrers del barri antic poques hores després.

La nit del dissabte la plaça de l’Oli programa la revetlla de gralles, amb la rauxa sonora dels grups Els Llorus del Negrito i La Canya d’Or, formacions allunyades dels formats tradicionals i que posen de manifest que les versions també dominen el món de les gralles. El Llorus del Negrito van ser la revelació de les darreres Decennals; després de quatre anys, porten el seu nou repertori. La Canya d’Or ho va petar tot al ball de gralles del darrer Sant Fèlix vilafranquí.