Comencen els treballs de dragatge de sorra a la platja d’Altafulla

S’hi abocaran un total de 36.000 metres cúbics d’arena que s’extreu de la bocana del Port de Torredembarra a través d’un vaixell de 60 metres d’eslora

Per . Actualitzat el

Aquest dimecres han començat els treballs de dragatge de sorra a la platja d’Altafulla des de la bocana del Port de Torredembarra amb l’objectiu de repartir equitativament l’arena pel litoral altafullenc, malmès per les llevantades. L’actuació, que s’allargarà uns quinze dies, es du a terme mitjançant un acord de col·laboració entre l’Ajuntament d’Altafulla i el Port Torredembarra amb el vistiplau tècnic del Ministeri de Foment i la Direcció General de Costes de la Generalitat de Catalunya. L’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, ha reconegut que “les negociacions han estat complicades, així com el fet de disposar d’un dels pocs vaixells d’aquestes característiques que hi ha a tota la façana litoral”, i ha agraït la col·laboració de totes les parts.

El vaixell draga, d’uns 60 metres d’eslora i 9,5 de màniga, aprofitarà el dragatge de la sorra de la bocana del port per traslladar l’arena sobrant per via marítima a la platja d’Altafulla, des del canal de la Rasa, a la plaça Consolat de Mar, fins al Club Marítim. L’acció es desenvoluparà ininterrompudament les 24 hores del dia, sempre i quan les condicions meteorològiques i marines ho permetin. El vaixell aboca la sorra sobrant a una fondària inferior als 4 metres de la costa.

És la primera vegada que es realitzen aquestes tasques de dragat a la bocana del Port després de la seva construcció ara fa 25 anys. Així ho ha assegurat Oriol Milà, capità del Port de Torredembarra, qui ha destacat també com l’acció afavoreix la platja d’Altafulla. Les mànegues de la draga abocaran un total de 36.000 metres cúbics de sorra a una profunditat d’entre 2 i 4 metres, i seran els corrents marins els que de forma natural la distribuiran al llarg de la façana marítima. Un sistema que, segons Fèlix Alonso, afavorirà una millor i més natural fórmula de reposició de la sorra.

Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient, Montse Castellarnau, ha explicat que “l’actuació també ha obligat a traslladar els biòtops instal·lats aquest passat estiu a la platja per tal d’evitar que es facin malbé”. Amb aquesta actuació, el consistori altafullenc pretén establir un pla d’actuació a llarg termini que es desenvolupi cada quatre o cinc anys, de manera que no esdevingui simplement una intervenció puntual.

Per dur a terme les tasques, s’han pres totes les mesures terrestres i marítimes possibles per tal de garantir la seguretat tant dels usuaris de la platja com pels mateixos encarregats de l’obra. S’ha delimitat d’aquesta manera la zona d’actuació amb tanques, a la platja; i amb boies, al mar. El cost dels treballs de dragatge s’eleven als 200.000 euros i són finançats íntegrament pel Port Torredembarra.