Actuacions per a protegir les dunes de la Platja Llarga

L’objectiu és millorar els valors ambientals de la platja i realçar el litoral tarragoní

Per . Actualitzat el

Els pròxims tres mesos es portaran a terme cinc actuacions de protecció dunars a la platja Llarga de Tarragona, les quals tenen com a objectiu ordenar algunes de les seves zones per millorar els valors ambientals de la platja i realçar el litoral tarragoní. Es compta amb el consens de les entitats ambientals que actuen al llarg de l’any a la platja Llarga, així com dels principals actors econòmics de la platja Llarga. Així ho han explicat la consellera d’Espai Públics de l’Ajuntament, Ivana Martínez; la presidenta de la Plataforma Cuidem la Platja Llarga, Lola Paniagua; el president de l’Agrupació de Càmpings de Tarragona, Agustín Peyra, i el president de l’Associació Aurora, Jaume Santos.

Les cinc actuacions seran a l’alçada de Cala Romana, del Club de Vela, del Càmping Las Salinas i del Càmping Las Palmeras i consistiran bàsicament a protegir i delimitar els espais dunars de la platja amb una cordada subjectada amb estaques clavades a la sorra per a la seva preservació. També es plantaran espècies pròpies dels ecosistemes litorals presents a la zona, per afavorir la millora ambiental, i es posaran cartells informatius. Aquestes noves accions estan relacionades amb les que l’Ajuntament de Tarragona ja fa en relació amb la tortuga babaua (Caretta caretta). Aquesta és una tortuga marina en perill d’extinció que el passat 2014 va triar la platja Llarga per a nidificar, on van néixer una trentena de tortuguetes petites, un fet totalment insòlit a Catalunya. La millora de la qualitat ambiental d’aquesta platja la farà més atractiva per als requeriments que necessita aquesta espècie tan castigada i, per tant, s’incrementaran les probabilitats d’arribades d’individus d’aquesta espècie en anys futurs.

Algunes de les cinc actuacions, tenen un plus afegit de motivació, per exemple, l’actuació que es farà davant del Càmping Las Palmeras, servirà per preservar una espècie vegetal protegida com és la Maresia Nana, o l’actuació que es desenvoluparà a la platja l’alçada de Cala Romana, servirà per protegir possibles nius de tortuga babaua, donat que l’any passat, en aquesta zona es va localitzar un niu de tortuga.

Els treballs els realitzaran Blau Verd Serveis Ambientals i l’Associació Aurora. El pressupost és de 55.000 € que aporta l’Ajuntament i l’Associació de Càmpings de Tarragona ha col·laborat amb 3.000 €.

Aquestes actuacions permetran ordenar uns 4.000 metres quadrats pels usos d’alguns espais fins ara molt castigats, així com millorar la qualitat ambiental de la platja, d’aquesta manera, s’incrementarà la qualitat de l’ús i el gaudi per part de la ciutadania i serà un valor afegit per a l’oferta turística de l’espai.