50 anys de solidaritat

Càritas Diocesana continua els actes de celebració del seu mig segle d’existència a la demarcació de Tarragona

Per . Actualitzat el

Parlar de Càritas és parlar d’una de les entitats socials més arrelades a l’imaginari col·lectiu, no tan sols a Tarragona sinó també a la resta de Catalunya i de l’Estat. A Tarragona concretament celebra el mig segle d’existència i ho fa amb un seguit d’actes que volen posar en relleu la tasca realitzada fins ara i els reptes de futur que ha d’afrontar per assolir una societat més justa i equilibrada. Des del mes de maig Càritas Tarragona ha realitzat diferents activitats que encara s’allargaran fins al mes de març de 2016.

Càritas és una organització que ofereix acollida i suport a les persones més necessitades de la societat des del vessant de la religió catòlica. La seva és una dimensió internacional, ja que és present en 200 països i territoris d’arreu del món, i el seu finançament prové majoritàriament d’aportacions de socis, donatius, herències o llegats i col·lectes. A Tarragona ja fa mig segle que desenvolupa la seva missió i, com a entitat, basa la seva acció principalment en el voluntariat. Actualment disposa de 1.617 voluntaris que desenvolupen la seva tasca des dels diferents nivells d’organització, centrats al voltant de les parròquies i diòcesis de la demarcació.

Segons Francesc Roig, president de Càritas Tarragona, «l’efemèride dels 50 anys de Càritas Diocesana de Tarragona és relativa si tenim en compte que la institució de la caritat cristiana fa més de dos mil anys que treballa a ple rendiment. I si hem arribat fins aquí, és gràcies a la tasca anònima, efectiva i constant de tants i tants voluntaris que han gastat la seva vida al costat dels més necessitats.»

I és que com a entitat que treballa des de la base, Càritas pren el pols de la realitat i pot constatar els canvis que s’han produït en la nostra societat arran de la crisi que tan durament ha afectat els sectors més desfavorits. Així, Càritas Diocesana va invertir quasi dos milions d’euros en els diferents programes d’acció social i que la partida més forta del pressupost ha estat destinada a l’atenció primària, és a dir, aquells destinats a garantir els serveis més bàsics (alimentació, habitatge…).

Actes de celebració

El passat mes de maig van començar els actes de celebració de l’aniversari de Càritas amb una solemne eucaristia presidida per l’arquebisbe de Tarragona i una conferència sobre els grans reptes socials de futur.

A més d’aquests hi ha previstos altres actes com la conferència Cap a un nou model social: Horitzonts i propostes, a càrrec d’Oscar Mateos, responsable de l’àrea social de Cristianisme i Justícia i professor de cooperació i desenvolupament de la Universitat Ramon Llull el 21 d’octubre. El mateix dia, després de la conferència tindrà lloc la inauguració de l’exposició 50 anys de Càritas Diocesana de Tarragona que es podrà visitar fins al 8 de novembre a l’Antiga Audiència.

Els actes continuaran el dia 4 de novembre a les 19 hores, amb la conferència «Els reptes de Càritas», a càrrec de Mn. Ramon Bufí, delegat episcopal de Càritas Vic, a l’Antiga Audiència.

Reptes de futur

Precisament Francesc Roig avança que «un dels reptes de Càritas Diocesana de Tarragona al llarg d’aquests anys ha estat vetllar perquè les accions donessin resposta a les necessitats actuals, com són l’alimentació i roba, però també la de canviar de metodologia i donar respostes diferents. Aquesta actitud ha afavorit la creació de nous projectes, com Habitatge, Suport psicològic, Inserció laboral o Empreses amb cor. La ruta prioritària a favor dels més necessitats.

A partir del Model d’Acció Social (MAS), un dels objectius principals és incidir en la formació i en l’acompanyament a les Càritas Parroquials, per tal de donar un millor servei a tots els participants i persistir en la millora de la gestió dels recursos».

Un altre repte important és, segons Roig, «la unificació dels criteris d’actuació en els programes i projectes de totes les Càritas, així com l’increment del treball en xarxa amb altres institucions que porten a terme accions complementàries a les de Càritas.

Pel que fa al vessant tècnic, l’objectiu prioritari és incrementar l’ús del SICCE-MIS (Sistema d’informació confederal de Càritas espanyola- Mòdul d’intervenció social) com a eina per a tot el conjunt de les Càritas parroquials. «Finalment, cal prosseguir amb les activitats d’animació, sensibilització, divulgació i denúncia i reforçar la pràctica de la solidaritat en totes les accions que realitza Càritas», conclou.