L’Obra Social ‘la Caixa’ aporta 73 llocs de treball a persones amb problemes de salut mental a Tarragona

L’activitat del programa es vehicula a través del web www.incorporasaludmental.org

Per . Actualitzat el

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra anualment el 10 d’octubre, l’Obra Social ’la Caixa’ reforça el seu compromís amb la inclusió laboral de les persones amb problemes de salut mental com una de les estratègies més efectives per a la seva integració social i realça el programa pilot Incorpora Salut Mental, que aquest 2015 ja ha facilitat 73 contractacions a Tarragona.

Incorpora Salut Mental té com a objectiu fomentar la contractació de les persones amb problemes de salut mental a l’empresa ordinària i vetllar pel manteniment del lloc de treball després de la incorporació. El programa es basa en la metodologia del Treball amb Suport, impulsada des de l’àmbit europeu per l’European Union of Suported Employment (Euse) i definida per la mateixa Euse com «un mètode d’intervenció que s’aplica a persones amb capacitats diverses i a altres col·lectius en desavantatge per accedir a una feina remunerada i mantenir-lo dins del mercat laboral obert».

Així, les més de 350 entitats socials que configuren els Grups Incorpora no actuen només com proveïdors de candidats a les empreses, sinó que realitzen un assessorament individualitzat i treballen en dos àmbits: amb els demandants d’ocupació i amb els ocupadors o empreses, per proposar a l’organització el professional que millor s’adeqüi a la seva vacant. Després, amb l’objectiu de facilitar l’adaptació del professional i aconseguir el manteniment del lloc de treball, les entitats socials mantenen el seu suport tant a l’empresa com al professional més enllà de la contractació.

L’activitat del programa es vehicula a través del web www.incorporasaludmental.org. Allà, empreses, persones i entitats socials trobaran espais amb tota la informació, documentació, legislació i recursos relatius al procés d’inserció laboral i/o l’atenció de les persones amb problemes de salut mental en el mercat de treball.

Un efecte igualador

L’ocupació té per a les persones amb problemes de salut mental un efecte igualador, ja que les identifica com a ciutadanes de ple dret i les equipara a la resta de persones. «A l’empresa es desprenen de l’etiqueta de malalts», sosté el psicòleg Pau Gabarrella, coordinador de l’Oficina Tècnica de suport al programa Incorpora Salut Mental.