Un dia al mercat

El Mercat Central de Tarragona, epicentre comercial de la ciutat, ha après a sobreviure en un envelat provisional

Per . Actualitzat el

Són les 6 del matí. Mitja ciutat dorm i el silenci domina en gairebé tots els carrers i racons. Però en un punt concret es comença a percebre indicis d’activitat que cada cop es fa més frenètica. Camions, furgonetes, gent amunt i avall descarregant caixes de fruita, verdura, peix… perquè tot estigui a punt quan sigui l’hora d’aixecar la persiana. Parlem del Mercat Central, un dels epicentres de l’activitat comercial de Tarragona que, tot i les circumstàncies actuals, continua sent un referent en alimentació de proximitat.

Com és un dia al Mercat Central de Tarragona? Per saber-ho ens posem en contacte amb la Maria Virgili, actual presidenta de l’Associació de Comerciants del Mercat Central de Tarragona. Enèrgica i resolutiva, busca un forat per atendre’ns i explicar-nos allò que volem saber.

producte

«L’activitat comença molt aviat, cap a les 6 de la matinada, amb l’arribada del gènere des dels diferents mercats proveïdors. Quan ja està tot al seu lloc gairebé és l’hora d’obrir i deixar pas de seguida als primers clients, principalment dones, que comencen a omplir les parades. A poc a poc el brogit de veus, màquines de tallar, cafeteres….ho omple tot.

 

El perfil de persones que compren al mercat no ha canviat gaire en els darrers anys, es tracta, principalment, de mestresses de casa i persones jubilades que realitzen les compres a primera hora per assegurar-se el millor gènere. Però després d’uns anys en què el fet de comprar al mercat s’atribuïa majoritàriament a gent gran, actualment el jovent ha agafat el gust de venir al mercat i això ha donat una bona embranzida al negoci: «la gent jove que ve a comprar vol saber d’on prové allò que compra i busca els productes de proximitat», assegura la presidenta dels venedors. L’hora punta, segons la Maria, és entre les 9 i les 11 del matí, tot i que també depèn del dia de la setmana i del mes. Així, a principi de mes es nota més afluència de gent però també a partir del dia 25, «que és quan la gent jubilada cobra la pensió»

producte2

També l’època de l’any influeix en l’activitat que s’hi desenvolupa; així, les festes de Nadal s’emporten el premi gros pel que fa a volum de clients i de vendes, però també per les festes de Santa Tecla, al setembre, per Sant Joan, al juny, o per la Castanyada, al novembre, es nota un increment de l’activitat.

Passada la una del migdia, l’activitat comença a baixar i és l’hora de començar a tancar les parades. «La majoria portem dempeus des de les sis del matí i encara cal netejar la parada i deixar-ho tot a punt per a l’endemà».

El nou mercat

Des de fa 8 anys l’activitat dels paradistes es desenvolupa en un espai provisional situat la mig de la plaça Corsini mentre finalitzen les obres de l’edifici pròpiament dit del mercat. Aquesta provisionalitat, segons la Maria, «l’hem portat bé, perquè l’espai no està malament, tot i que ara ja es comença a notar el pas del temps en unes instal·lacions pensades per a tres anys però que ja n’han suportat vuit». I mostra la seva «solidaritat al 100%» amb els comerços de l’entorn, «que ho han passat francament malament» i assegura que quan es posi en marxa el nou mercat «haurem de treballar molt tots, paradistes, ajuntament i ciutadania, per fer que el centre recuperi el seu lideratge comercial», conclou la Maria.

rellotge mercatEl Mercat Central de Tarragona obre de dilluns a divendres de 7,30 a 13,30 hores. El divendres també obre de 17,30 a 20,30 h i dissabte de 7,30 a 14 hores.