Tarragona i Valls, més a prop que mai

La ministra de Foment, Ana Pastor, inaugura el tram de l’autovia A-27 entre el Morell i Valls

Per . Actualitzat el

La ministra de Foment, Ana Pastor, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, han assistit aquest matí a la inauguració del tram d’autovia A-27 entre el Morell i Valls. Amb aquest ja són dos els trams en servei de l’A-27 després del que es va posar en marxa l’agost de 2013 i que uneix Tarragona i el Morell, pel qual circulen diàriament més de 14.000 vehicles.

Pastor ha anunciat que al desembre entrarà en servei el tercer dels trams, la Variant de Valls, de cinc quilòmetres i una inversió de 86,4 milions d’euros. Els tres trams sumaran un total de 22,3 quilòmetres nous d’autovia i 211.700.000 d’euros d’inversió.

Sobre les obres del tram Valls-Montblanc, la ministra ha assenyalat que està previst reactivar les obres i licitar el projecte de l’últim tram de Connexió de l’A-27 amb l’AP-2 a Montblanc de cara a 2016.

Tram del Morell-Variant de Valls
El nou tram de l’A-27 entre el Morell i Valls dóna continuïtat al tram Tarragona-el Morell. Aquests connecten entre si importants zones industrials (com la refineria i polígon industrial Gran Morell i el polígon industrial de Valls) amb el port de Tarragona mitjançant una infraestructura més segura i amb més capacitat, millorant la competitivitat del transport a la zona. La nova autovia representarà una alternativa per als 18.000 vehicles que de mitjana circulen al dia per la carretera N-240.

El pressupost invertit en l’obra puja a 67.890.000 d’euros, quantitat que, sumada al cost de redacció del projecte, a l’import estimat de les expropiacions i a l’assistència tècnica per al control i vigilància de l’obra, significa una inversió total de 86 MEUR.

 

La ministra de Foment, Ana Pastor i el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila./Foto: Tomàs Varga

 

Característiques tècniques
El nou traçat de 9,5 quilòmetres discorre pels termes municipals del Morell, Vilallonga del Camp, Rourell, la Masó i Valls i en paral·lel a la carretera N-240.
L’autovia consta de dues calçades de dos carrils de 3,50 m, vorals exteriors de 2,50 m interiors d’1,00 m, separades per una mitjana variable entre 2,00 i 3,00 m.
S’han construït tres enllaços: Rourell, que connecta amb la carretera-722; La Masó, que també connecta amb la T-722; i Valls Sud, que resol la connexió amb la C-37.
La traça travessa els torrents de Gemegor, Riera de la Selva, Les Bruixes, El Glorieta, d’en Puig i el riu Francolí, aquest últim principal curs fluvial de conca.

Així mateix, s’han construït 6 viaductes (entre els quals cal destacar el viaducte sobre el riu Francolí, de sis obertures i 252 m de longitud), set passos superiors i 7 inferiors, tant per constituir els enllaços a diferent nivell com per permetre la permeabilitat de l’autovia enfront dels cursos d’aigua, carreteres, ferrocarrils (AVE) i camins interceptats pel traçat.

 

A27

Viaducte sobre les vies de l’AVE a l’A27./Foto:Tomàs Varga

 

Integració ambiental
Com a mesures d’integració ambiental de l’obra destaca la instal·lació de 3 km de pantalles contra el soroll en zones properes a la població, l’estès de 286.000 m3 de terres vegetals i la instal·lació de 32 vàlvules de sortida de fauna. En total, en aquestes mesures s’han invertit 1,6 milions d’euros.

N-240 entre Montblanc i Lleida
Durant la seva intervenció, la titular de Foment també s’ha referit a la carretera N-240 entre Montblanc i Lleida, apuntat que es faran les actuacions necessàries per a millorar les condicions de fluïdesa i reforçar la seguretat viària en el tram amb més volum de trànsit, entre la variant de les Borges Blanques i Lleida.

Desdoblament N-340
Segons Pastor s’està treballant per avançar en els trams que resten per desdoblar a l’N-340. En aquest sentit, la ministra ha dit que s’ha iniciat ja la redacció del projecte de la duplicació de l’N-340 per a la seva conversió en autovia (l’A-7) en el tram entre Altafulla i la Pobla de Montornès i que intentaran licitar i iniciar les obres l’any vinent.

A més, ha anunciat que es construiran quatre glorietes entre Torredembarra i El Vendrell; que es millorarà l’enllaç al Vendrell; i es remodelarà l’enllaç entre les autovies A-7 i A-27. «Els projectes estan en fase de redacció; la licitació de les obres està prevista per a març de 2016 i la inversió total estimada és de 12,1 milions d’euros», ha assenyalat.