No tot és romà

La capital tarragonina, coneguda internacionalment pel seu patrimoni de Tàrraco, amaga un important llegat medieval que val la pena conèixer

Per . Actualitzat el

És cert que Tarragona va entrar a la història en l’època de l’Imperi Romà, les restes del qual són ben presents en diversos punts de la ciutat fins al punt de ser internacionalment reconegudes. Però el patrimoni de la capital tarragonina no es limita al conjunt arqueològic de Tàrraco. Molts indrets i carrers de la ciutat amaguen restes de l’era medieval, una època en què Tarragona va ressorgir de les cendres i va establir les bases per convertir-se en la ciutat moderna i mediterrània que és avui en dia. Des d’edificis emblemàtics, com ara l’espectacular Catedral o l’Antic Hospital de Santa Tecla, fins a racons que passen pràcticament desapercebuts però que són vestigis d’una societat medieval que cal conèixer per entendre la història de Tarragona.

Després dels temps daurats viscuts amb l’establiment de la ciutat com a capital de l’imperi romà, la Tarragona visigòtica acaba amb la conquesta per part dels àrabs cap a l’any 713. Comença llavors un període fosc, del qual no es conserva documentació, en què la ciutat va estar pràcticament abandonada. La seva mateixa ubicació, en terra de frontera entre cristians i musulmans, provoca una inseguretat que no contribuïa en res a una repoblació efectiva. La situació va canviar a partir del segle XI, amb l’expansió cristiana vers les terres del Baix Gaià. Des d’aleshores i en els segles successius, Tarragona es va anar transformant en una ciutat consolidada al voltant de la figura de l’arquebisbe i de la Catedral de Tarragona, que va propiciar la formació d’una acròpolis eclesiàstica i d’una àrea urbana sota jurisdicció arquebisbal que contemplava el nucli, a redós del castell del rei aixecat amb anterioritat pel normand Robert Bordet.

D’aquella època i dels segles posteriors la ciutat guarda avui en dia un important llegat que configura una autèntica ruta medieval que val la pena conèixer. Part de la muralla de Tarragona (el Mur Vell), el Pla de la Seu, la Catedral i el seu claustre, el Museu Diocesà, les capelles de Sant Pau i Santa Tecla, l’edifici de l’Antic Hospital de Santa Tecla (actual seu del Consell Comarcal del Tarragonès), l’església de Sant Llorenç, el call jueu, el castell del Rei, el castell de Paborde, l’Església de Santa Maria del Miracle, el castell de Tamarit… són construccions de l’època medieval, d’alt històric i arquitectònic que converteixen la capital tarragonina en molt més que una herència de Tàrraco.

 

LA CATEDRAL

Catedral

 

 

 

 

 

 

Ubicada a la part més alta de la ciutat, la Catedral és l’edifici més emblemàtic i conté el conjunt d’art medieval més ric de Tarragona. La seva construcció s’inicia a  mitjan segle XII i es consagra l’any 1331, de manera que és una bona mostra de transició del romànic al gòtic. Una visita obligada.

 

EL PLA DE LA SEU

pla-de-la-seu-tarragona

 

 

 

 

 

 

És un dels espais on es conserva millor l’ambient medieval de la ciutat. Presidit per la Catedral, hi ha una sèrie de casals gòtics, entre els quals destaca l’antiga rectoria i la Casa Balcells, força ben conservada. Molt a prop, en l’últim tram del carrer Major, destaquen la casa de l’abat de Poblet, l’edifici de l’Antic Ajuntament, amb un notable pati i pis principal, i els porxos del carrer Merceria, del segle XIV.

 

L’ESGLÉSIA DE SANT LLORENÇ

Sant_Llorenc_Tarragona

 

 

 

 

 

 

 

Es tracta de l’únic temple plenament gòtic que es conserva a la ciutat de Tarragona. L’estructura actual respon a la reedificació feta l’any 1362.

L’interior de l’edifici guarda dues obres medievals procedents del desaparegut santuari de Santa Magdalena: el magnífic retaule de Sant Llorenç i un notable calze que pertany al gòtic tardà.

 

ANTIC HOSPITAL DE SANTA TECLA

Antic_Hospital_de_Santa_Tecla,_Consell_Comarcal_del_Tarragonès

 

 

 

 

 

 

Entre els edificis civils ressalta l’antic Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, ubicat al carrer de les Coques i avui seu del Consell Comarcal del Tarragonès. Va ser fundat l’any 1171 per disposició testamentària de l’arquebisbe Hug de Cervelló i en ell trobem l’origen de l’actual Hospital de Santa Tecla. L’any 1464 es va fusionar amb l’hospital de la ciutat, constituint el model funcional que l’hospital conserva fins a la data.

 

EL CALL JUEU

És el barri on residia la comunitat jueva, al voltant de la plaça dels Àngels. Era físicament independent de la resta de la ciutat i fins i tot disposava de sortida pròpia a l’exterior (la portella dels jueus).

Per la documentació se sap que disposava d’una sinagoga, una escola i uns banys. Velles reformes urbanístiques van malmetre’n parcialment la trama urbana i el call ha quedat reduït a alguns carrers i uns pocs arcs gòtics.

 

RETORN AL PASSAT AMB EL MERCAT MEDIEVAL

FOTO-MERCAT-MEDIEVAL-TARRAGONA-20151011_12562

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un cop a l’any (aquest passat cap de setmana en el cas de 2015), el Pla de la Seu i els carrers del voltant de la Catedral de Tarragona es converteixen en un autèntic mercat medieval que ofereix als seus visitants artesania, joieria, productes d’alimentació, una taberna, una haima i una mostra d’oficis de l’època. El mercat, un dels més antics de la zona i organitzat per l’Assocació Medieval de Tarragona, es complementa amb activitats culturals com ara representacions teatrals, de malabars i actuacions musicals. També se celebra una trobada de gegants medievals.