Empreses sensibles

El 5è Sopar Solidari de la Fundació PortAventura demostra que el teixit econòmic tarragoní està per la labor social si al darrere hi ha projectes fiables i engrescadors

Per . Actualitzat el

Cada vegada són més les companyies instal·lades al territori que aposten per aprofundir en estratègies de Responsabilitat Social Corporativa (RSC). Així ho demostra el recent èxit del 5è Sopar Solidari de la Fundació PortAventura, que va aplegar més d’un miler de persones en una cita destinada a recaptar fons per a la lluita contra la malaltia de l’Alzheimer a les nostres comarques i a Catalunya. Prop d’un centenar d’empreses que fan negoci a casa nostra, a més de les autoritats i d’alguns ciutadans a títol individual, van convertir el certamen en un autèntic èxit (a raó de 600 euros la taula de 10 comensals). El poder de convocatòria de PortAventura i la seva fundació va permetre recaptar més de 82.000 que van directe a mans de tres organitzacions dedicades a investigar i pal·liar els efectes de l’Alzheimer, una malaltia sense cura coneguda i contra la qual serà difícil avançar si no és amb l’ajut de tothom, especialment d’aquells amb més recursos econòmics.

PORTAVENTURA, COCA-COLA, LA CAIXA… són marques d’empreses importants, conegudes arreu pels seus productes i per la seva forta implantació en el mercat. Malgrat l’èxit numèric (quan a facturació i vendes), des de fa uns anys algunes d’aquestes companyies han desenvolupat estratègies de Responsabilitat Social Corporativa, és a dir, d’implicació de la seva marca en el teixit social del territori on desenvolupen els seus negocis. Una empresa pot fer RSC des de molts vessants (medi ambient, foment de la cultura, festes, esport, formació…) però a les comarques de Tarragona, territori que acull nombroses companyies importants tant d’àmbit estatal com internacional, hi ha una especial necessitat d’avançar cap a millores en els àmbit socials i, molt especialment, en aquelles iniciatives que ajudin a reduir les injustícies i protegeixin els col·lectius poblacionals més desfavorits. L’atenció de malalts crònics i gent gran dependent, la protecció de menors en risc d’exclusió social, el suport a les persones amb discapacitat física o mental… són camps en què encara queda molt camí a recórrer, tant des del punt de vista dels recursos que hi pot destinar l’administració com en la seva progressiva professionalització. És a través de polítiques intensives de RSC per part de les grans empreses que aquest llarg camí es pot anar escurçant.

Afortunadament les companyies comencen a veure que actuar amb responsabilitat social comporta intrínsecament uns beneficis quant a imatge i acceptació. I és que les empreses, molt més enllà de generar riquesa amb els seus llocs de treball, poden esdevenir pilars d’una societat més equitativa més enllà de les parets de les seves fàbriques, naus industrials i plantes de producció.

PortAventura i la seva fundació, en només cinc anys, han sabut despertar aquesta conscienciació en bona part del teixit empresarial de les comarques de Tarragona. Fet que ho demostra les prop de 100 empreses de tots els sectors i nivells que han participat en el 5è Sopar Solidari celebrat divendres passat. La participació activa de representants de totes aquestes firmes, ja sigui amb aportacions econòmiques o amb regals per a rifes benèfiques, demostra que hi ha un camí per recórrer si el territori és capaç de generar projectes fiables, efectius i engrescadors.

 

portaventura1Representants de les tres entitats destinatàries de la recaptació (Fundació Alzheimer Reus/Baix Camp, Fundació Pasqual Maragall i Fundació Villablanca), en el moment de rebre el xec simbòlic del 5è Sopar Solidari de la Fundació PortAventura. En total es van repartir més de 82.000 euros, que és fins ara la xifra més alta recaptada per la Fundació a través d’aquesta iniciativa solidària.

ortaventura2La Xarxa de Santa Tecla i la Casa Sant Josep de Tarragona, entitat dedicada a lluitar contra l’exclusió social en els infants, també van rebre en la mateixa gala la recaptació aconseguida en el I Torneig Solidari de Golf organitzat el passat dia 3 d’octubre per la Fundació PortAventura.

 

empreses-asistens