Tarragona participa a les Jornades Europees de Patrimoni

Tarragona s’ha centrat en la importància i els esforços duts a terme al llarg de la seva història, per al proveïment de l’aigua

Per . Actualitzat el

Per sisè any consecutiu Tarragona se suma a les Jornades Europees, que enguany a Catalunya s’han establert en els dies 9, 10, 11 i 12 d’octubre i que formen part d’un programa europeu de sensibilització del patrimoni cultural, promogut pel Consell d’Europa. Aquestes jornades culturals han aconseguit un èxit sense precedents a tot Europa, ja que en l’actualitat els cinquanta estats signataris del Conveni Cultural Europeu hi participen.

Enguany, l’eix vertebrador per a totes les ciutats participants és el Patrimoni Industrial. Tarragona s’ha centrat en la importància i els esforços duts a terme al llarg de la seva història, per al proveïment de l’aigua. En aquest sentit la Conselleria de Patrimoni, a través del Museu d’Història, proposa el següent:

 

· EXPOSICIÓ “L’AIGUA A LA TARRAGONA MEDIEVAL: EL POU CICLOPI DE LA PLAÇA DE LA FONT”

En diverses ocasions el govern de la ciutat medieval va intentar pal·liar sense èxit el problema endèmic del subministrament d’aigua a la ciutat, fins que al segle XIV es va dur a terme la perforació d’un pou al “Corral”. Amb una fondària de més de 40 mts., va representar una millora substancial a l’escassetat d’aigua de la ciutat no solucionada fins al segle XVIII, quan l’arquebisbe Santiyan va fer construir l’aqüeducte, conegut com la “Mina de l’Arquebisbe”, que portà l’aigua des de Puigpelat, resseguint el traçat d’un aqüeducte d’època romana.

La seva importància queda palesa amb el mateix topònim amb que avui anomenem al “Corral” que no és altre que la Plaça de la Font.El Museu d’Història disposa d’una maqueta de guix del segle XIX on es pot veure la secció del pou, així com alguna part de la bomba o “enginy” per a l’extracció de l’aigua.

DIES: del 9 al 12 d’octubre a la Volta del Pallol.

HORARI: Divendres i dissabte de 9 a 19 hores. Diumenge i dilluns de 9 a 14 hores.

 

· CAMINADA PER A DESCOBRIR LA MINA DE L’ARQUEBISBE

S’iniciarà visita al dipòsit de l’Oliva, per després fer un recorregut urbà per resseguir la mina i punts relacionats.

DIA: 11 d’octubre

HORARI: de 10 a 13 h.

INSCRIPCIONS: Museu d’Història de Tarragona, Casa Castellarnau, tel. 977242220. 30 places.

 

· CAMINADA PER A DESCOBRIR EL REC MAJOR

Des del pont de l’autopista ubicat abans d’arribar a Sant Salvador fins a darrere de l’Hospital Joan XXIII.

DIA: 12 d’octubre

HORARI: de 10 a 14 h.

INSCRIPCIONS: Museu d’Història de Tarragona, Casa Castellarnau, tel. 977242220. 30 places.