La II Mostra de Cinema de Muntanya torna a Tarragona

L’aventurer Sebastián Álvaro presentarà la primera sessió del cicle, amb cinc films que es podran veure el 8, 15, 22 i 29 d’octubre i el 5 de novembre

Per . Actualitzat el

La projecció de pel·lícules multipremiades i la presència dels reconeguts alpinistes Sebastián Álvaro i Denis Urubko auguren un nou èxit de públic en l’edició d’enguany de la Mostra de Cinema de Muntanya de la Diputació de Tarragona (www.dipta.cat/cinemamuntanya). Totes les projeccions tindran lloc a l’Auditori Diputació, al carrer de Pere Martell, 2 de Tarragona. L’entrada serà amb invitació, que caldrà recollir una hora abans de cada projecció, al mateix auditori.

L’alpinista i periodista madrileny Sebastián Álvaro, director durant gairebé tres dècades del programa de TVE Al filo de lo impossible, serà l’encarregat de presentar la primera de les sessions, el dia 8 d’octubre. La seva presència per segon any consecutiu a Tarragona permetrà que molta gent que l’any passat es va quedar amb ganes d’escoltar-lo, pugui gaudir enguany amb les seves anècdotes i vivències fruit de les seves nombroses incursions en muntanyes d’arreu del món. Pel que fa al kazakhstanès Denis Urubko, assistirà a la segona sessió, del dia 15.

8 d’octubre, a les 19,30 h

‘L’home arribat del riu’, sobre Walter Bonatti, presentada per Sebastián Álvaro.

El documental dóna una visió dura i real de la vida d’un dels més grans alpinistes de tots el temps, que va seguir el consell de George Mallory amb la frase «Lluitar i comprendre».
Tot i que és impossible tornar a fer aquelles gestes a la seva mateixa altura, com el Capucin o el Freney, els alpinistes actuals intenten entendre aquella mateixa passió que comparteixen, seguint l’exemple d’aquells homes. No és un intent de vana comparació, cosa que és impossible, sinó, seguint el consell de Mallory, de «lluitar i comprendre, mai l’un sense l’altre», l’intent de posar-se en la pell dels protagonistes d’aquella dramàtica història que va mantenir en suspens tot Europa aquell estiu del 61.
És un sincer homenatge a Walter Bonatti, «l’alpinista més pur i honest que ha existit», en paraules de Doug Scott.

15 d’octubre, a les 19.30 h

‘Reflecteix l’acció’, amb la presència de Denis Urubko.

El 19 de maig de 2014 Denis Urubko arriba al cim del Kanchenjunga en solitari per la ruta Britànica, nova variant de la ruta North Face.
Esportista professional, periodista, escriptor, ha publicat tretze llibres amb editors del Kazakhstan, Rússia, Itàlia i Polònia.
Denis Urubko és considerat un dels millors alpinistes dels nostres dies i un home compromès que ha sacrificat cims per ajudar escaladors en problemes.
L’alpinista kazakhstanès diu que té una mentalitat especial, molt metòdica i quadriculada, que es fonamenta en les normatives molt estrictes que hi havia a l’antiga URSS.

22 d’octubre, a les 19.30 h

‘Cerro Torre’, de Thomas Dirnhofer.

Amb l’impressionant teló de fons de la Patagònia, David Lama, el «nen prodigi de l’escalada», s’embarca en l’ascens de la cara sud-est de la muntanya considerada per molts la més difícil del món: el temut Cerro Torre. Un espectacular documental sobre muntanyisme, amistat i companyia. Una història de superació personal que exposa la situació actual de l’escalada i l’alpinisme, així com de les seves diferents filosofies i enfocaments ètics.
Una muntanya com cap altra. Amb una alçada de 3.133 metres en plena Patagònia, el Cerro Torre és molt més que una de les muntanyes més belles i difícils d’escalar del món. És una muntanya llegendària.

29 d’octubre, a les 19.30 h

‘Tocant el buit. Touching the void’, de Kevin MacDonald.

Pel·lícula documental del 2003 dirigida per Kevin MacDonald. Està basada en el llibre homònim de Joe Simpson que relata l’intent desastrós i a prop de la fatalitat de Simpson i Simon Yates de pujar els 6.344 m del Siula Grande als Andes peruans el 1985. La pel·lícula combina seqüències documentals i entrevistes amb Simpson, Yates i Richard Hawking, amb una simulació realitzada pels actors Brendan Mackey, Nicholas Aaron i Ollie Ryall.
Premi Alexander Korda a la millor pel·lícula britànica als premis BAFTA 2004, va ser destacada en el Sundance Film Festival 2004 i a la secció oficial de llargmetratges a concurs al Festival de Mar del Plata.

5 de novembre, a les 19.30 h

‘High and hallowed: Everest 1963’, produïda i dirigida per David Morton i Jake Norton.

El documental explica, mitjançant una expedició actual, la repetició de l’expedició americana que el 1963 va arribar al cim de l’Everest per dues vies diferents, la ruta normal i el corredor Hornbein, la ruta oberta per aquella expedició. La narració, amb el testimoni dels membres de l’equip que encara viuen, va a càrrec del reconegut alpinista i escriptor Jon Krakauer.

Primer Premi al Boulder International Film Festival 2014.

Premi al millor documental de curta durada al New Hampshire Film Festival 2013. Primer Premi al Mt. Hood Independent Film Festival.

Premi BBVA a la millor pel·lícula de muntanya al Torelló Mountain Film Festival 2013. Selecció oficial Bilbao Mendi Film Festival 2013.