La Fira de Santa Teresa es concentra al nucli urbà de la població i recupera els seus orígens

El certamen, que tindrà lloc del 9 al 12 d’octubre, també fa una decidida aposta per les noves tecnologies

Per . Actualitzat el

La Fira de Santa Teresa d’enguany, que se celebrarà del 9 al 12 d’octubre, serà l’inici d’una transformació d’aquest certamen que es desenvoluparà en pròximes edicions i que aquest any ja es farà palesa amb un trasllat de l’alimentació i el Mostraví a la Rambla, recreacions històriques sobre els seus orígens i una aposta per la presència del sector de les noves tecnologies.

Aquest any hi haurà canvis amb una concentració de la Fira que té com a objectiu integrar els sectors presents al centre (la Rambla, ctra. Dr. Robert, c/ Cafès i pl. Nova) perquè continuï sent un actiu important de promoció de la vila i el seu comerç. L’únic sector que es mantindrà a l’altra banda de la via del tren serà l’automoció, que continuarà ocupant el pàrquing del Pèlag, juntament amb una pista de minikarts. Les atraccions també es mantindran al pàrquing de la zona escolar de l’avinguda del Camp d’Esports.

La inauguració oficial de la Fira serà el divendres 9 d’octubre, a dos quarts de set de la tarda, a la Rambla i anirà a càrrec de Martí Carnicer, alcalde del Vendrell, i de Josep Anton Ferré, rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), que estaran acompanyats de Jaume Roura Calls, president de la Federación de Asociaciones de Concesionarios de la Automoción (FACONAUTO) i de la Federació Catalana de Venedors de Vehicles a Motor (FECAVEM). Abans de la inauguració, en relació amb l’automoció i amb l’aposta per les noves tecnologies, al Centre cívic L’Estació, tindrà lloc la ponència «Conducció autònoma i cooperativa: nous reptes i oportunitats», a càrrec de José Manuel Barrios, cap d’Innovació d’Applus IDIADA, que parlarà sobre el cotxe del futur. Sobre l’espai expositiu de l’automoció, hi haurà una dotzena d’expositors amb la novetat de la presència de plataformes elevadores.

Retorn als orígens de la fira

La Fira tindrà un total de 108 estands, una cinquantena dels quals formaran part de la mostra multisectorial de la Rambla i la resta es repartiran en els altres sectors presents. A part de l’automoció, al Pèlag, i l’alimentació juntament amb el Mostraví, a la Rambla, en aquesta edició hi haurà un espai dedicat als orígens agrícoles de la Fira amb recreacions històriques, activitats relacionades amb la vinya i parades de productes ecològics i de proximitat a la carretera del Dr. Robert.

Fira de ceràmica

D’altra banda, a la plaça Nova es concentrarà la VIII Fira de Ceràmica, un espai que pot donar una millor acollida als ceramistes i a les activitats que s’hi realitzaran. Enguany s’ha hagut de fer una selecció a partir de criteris d’interès, de varietat i de qualitat sobre una gran quantitat de sol·licituds que s’han rebut, el resultat de la qual es veurà en els 14 ceramistes que hi seran presents juntament amb l’Escola Municipal d’Art Apel·les Fenosa. Cal destacar també les actuacions dels grups de cultura popular, del dissabte a la tarda i el diumenge al matí, i l’expectació que hi ha per l’actuació castellera dels Nens del Vendrell.

Altres activitats

Sobre activitats paral·leles que es duran a terme durant la Fira destaca la cinquena jornada de Cultura Urbana, que tindrà lloc el dissabte 10 d’octubre, a la plaça de la Sardana, i el 42è Concurs Nacional de Sardanes de diumenge a la tarda, a la plaça del Mercat. En relació a l’aposta per les noves tecnologies, a la Rambla hi haurà un envelat on està previst que es mostrin aspectes relacionats amb la robòtica, la impressió en 3D i la gamificació.

L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha dit que «amb aquest inici de la transformació de la Fira, s’ha aconseguit relacionar passat i futur en un sentit global» i, en relació a la diada castellera, ha recordat que «la Fira per als Nens del Vendrell és el punt culminant de la temporada i aquest any hi ha la il·lusió de poder tornar a viure una diada castellera històrica».

Mostraví

Dins la Fira té lloc com cada any, l’Espai Mostraví, alimentació i degustacions gastronòmiques, on per segon any consecutiu circularà el tobies, una moneda de curs oficial que es farà servir per a les degustacions gastronòmiques i pel Mostraví (1 tobies: 1€). Hi haurà vins i caves a 1 tobies, a 2 tobies i a 3 tobies.
Les degustacions gastronòmiques es fan amb la col·laboració del restaurant El Barko. Hi haurà Broquetes (pinxos). Cada broqueta (pinxo) oscil·larà entre 1 i 3 tobies mentre que els platets de degustació oscil·laran entre 1 i 3 tobies.

Els tastos programats al Centre cívic L’Estació aniran a càrrec de Gerard Jané, de Jané Ventura, que farà un tast vertical de Finca els Camps Macabeu, Sumoll i Malvasia de Sitges; de Josep Llasat, de Barthomeus, que farà una presentació dels seus vins; Anna Casabona, de Celler Capçanes, que farà una presentació dels seus vins i una xerrada sobre els vins Kosher; Albert Jané, d’Acústic Celler i de Ritme Cellers, que farà una presentació dels dos projectes vinícoles, dels seus vins i de les zones del Montsant i del Priorat; Josep Puig, de Joseph Puig Wines, que farà una masterclass sorpresa, i Xavi Nolla, que farà una presentació dels grans vins de Scala Dei i una retrospectiva històrica del Priorat.

L’horari de Mostraví i les degustacions gastronòmiques serà del 9 al 12 d’octubre, de les 11 del matí a 2 de la tarda i de les 5 de la tarda a les 11 de la nit. El dilluns, però, s’acabarà a les 10 del vespre.

Actuacions musicals

Durant els quatre dies hi haurà actuacions musicals en directe. Divendres, a les 9 del vespre, actuaran Jazz Attack Quartet; dissabte, a les 9 del vespre, la Sam’s Blues Band; diumenge, a les 9 del vespre, el trio Marisa Ocaña, i dilluns, a les 8 del vespre, l’Avoi Jaçç Quartet.