Es posa en marxa la Xarxa de suport a persones cuidadores de malalts dependents

Impulsada per l’Ajuntament, hi participen entitats i serveis públics de la ciutat i pretén enfortir la capacitat d’organització en aquest àmbit

Per . Actualitzat el

Aquesta setmana s’ha presentat la Xarxa de suport a les persones cuidadores de Tarragona, un espai de treball que reuneix totes les entitats i serveis públics que tenen incidència en la cura de les persones dependents i dels seus familiars.

Els principals objectius d’aquest espai de treball són enfortir la capacitat d’organització de la ciutat en acollir, acompanyar i donar suport a les famílies cuidadores, facilitar assessorament i formació per enfortir la capacitat de les famílies per afrontar la situació, promoure el reconeixement públic i la visibilitat de la tasca defensant el seu dret a cuidar i incorporant aquest tema a l’agenda pública i construir canals i fórmules de col·laboració amb els i les professionals dels àmbits de la salut, la psicologia, el treball social, etc., implicats en l’atenció a les famílies cuidadores per millorar conjuntament l’orientació i eficàcia de les respostes de suport a aquest col·lectiu.

Les primeres accions impulsades per la Xarxa ja s’han materialitzat en la publicació d’una guia de recursos i en l’organització d’una jornada de presentació de la Xarxa «Jo cuido, cuida’m», oberta a tota la ciutadania i que se celebrarà el pròxim dia 8 d’octubre al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona.

Aquesta guia de recursos va dirigida tant a les persones cuidadores, com a professionals i pretén facilitar informació sobre els recursos socials i sanitaris que poden ajudar les famílies cuidadores en la cura dels seus familiars, oferint una atenció integral i integradora des d’una visió biopsicosocial i de manera interdisciplinària. Es planteja com una guia dinàmica, oberta a noves incorporacions de recursos i actualitzar-la mitjançant revisions periòdiques. Està organitzada en forma de fitxes amb el nom de recurs, que ens ofereix, on trobar-lo, horaris i nom de la persona de contacte.

La jornada «Jo cuido, cuida’m» serà el dijous dia 8 a la sala d’actes del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona. La trobada és oberta a tota la ciutadania i servirà per presentar la Xarxa de Suport a les Famílies cuidadores de Tarragona. Durant la primera part s’explicarà el procés de creació de la Xarxa i es presentarà el model de Barcelona, a continuació se celebraran taules de treball al voltant de la informació i els recursos existents, el voluntariat, els grups d’ajuda mútua i les bones pràctiques.