Tarragona s’organitza per rebre els refugiats sirians

Els municipis i la Diputació es coordinen a l’espera de conèixer el nombre exacte de persones que hauran d’acollir

Per . Actualitzat el

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet i el coordinador del Comitè per a l’acollida de les persones refugiades de la Generalitat de Catalunya, Àngel Miret, s’han reunit aquesta tarda amb els alcaldes dels 10 municipis amb més població i amb els presidents dels 10 consells comarcals del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre per tal de perfilar el pla que ha de permetre que els municipis de la demarcació acullin part dels 3.000 refugiats sirians que, segons la Generalitat, podrien arribar a Catalunya en els propers dos anys. De fet, la Diputació aprovarà en el ple d’aquest divendres l’aportació de 100.000 euros, en una fase inicial, per ajudar als municipis a gestionar l’acolliment de les famílies procedents de Síria, Afganistan i Eritrea que fugen de la guerra.

El pla que prepara la Diputació de Tarragona preveu que els 10 municipis amb més habitants rebin els refugiats en una primera fase. Si fos necessari, en una fase posterior s’ampliaria el nombre de municipis d’acollida. En concret, cada població acollirà entre 4 i 5 famílies, a les quals s’oferirà habitatges públics o de lloguer per tal d’afavorir la seva integració. Tanmateix, es preveu disposar d’un únic centre de recepció temporal i allotjament de les persones nouvingudes per a una primera fase de dues setmanes de durada. Posteriorment, i després que un equip de professionals realitzi un diagnòstic per conèixer el perfil dels nouvinguts, se’ls assignarà la població i l’habitatge.

La prioritat dels municipis en aquest moments és preparar un inventari de recursos immobles, materials i no materials que posteriorment s’hauran d’incloure en una aplicació informàtica desenvolupada per l’Administració Oberta de Catalunya i que s’integrarà a la plataforma EACAT (Extranet de les administracions públiques catalanes). Aquesta eina serà utilitzada com a banc de recursos i estarà al servei dels municipis, dels consells comarcals, de les diputacions, de la Generalitat i de les entitats del tercer sector.

La reunió informativa celebrada aquest dimecres a la Diputació ha comptat amb l’assistència de representants dels consells comarcals de la demarcació i alcaldes i regidors d’Amposta, Cambrils, el Vendrell, Reus, Salou, Tarragona, Tortosa, Valls, Vila-seca i Calafell, a més del delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Quim Nin, i de diversos diputats de la Diputació de Tarragona, entre altres autoritats.