Alumnes de l’Escola d’Art i Disseny il·lustren articles de la Viquipèdia

Per . Actualitzat el

Els alumnes del cicle formatiu d’il·lustració de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona (EADT) han creat un seguit d’imatges per a il·lustrar articles de la Viquipèdia, l’enciclopèdia de contingut lliure escrita col·laborativament per Internet.Aquesta experiència formativa forma part del projecte wikiArs a Tarragona, una iniciativa didàctica impulsada per la pròpia Escola d’Art i Disseny, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i l’Associació Amical Wikimedia.

El projecte té com a finalitat que els estudiants de l’EADT realitzin, a través d’un conveni de pràctiques, imatges il·lustratives de temes històrics d’època romana, per tal que aquestes puguin ser utilitzades, amb una llicència lliure, a Viquipèdia i altres publicacions.

Aquesta col·laboració ja es va iniciar l’any 2013 i totes les imatges que han sorgit d’aquest projecte divulgatiu han estat carregades al repositori d’arxius gràfics i audiovisuals a Wikimedia Commons. Algunes d’aquestes il·lustracions ja han estat utilitzades a la Viquipèdia, en diverses llengües, per acompanyar diferents articles, i estan a disposició de qui en vulgui fer ús, sempre que se citi l’autoria i es respectin els termes de la llicència.

Durant el curs 2013-2014 els treballs del projecte wikiArs a Tarragona es van centrar en la realització de dibuixos interpretatius de l’edifici dels banys de la Vil·la romana dels Munts (Altafulla); en il·lustracions fetes a partir del mosaic de la cúpula de la Vil·la romana de Centcelles (Constantí), o en la recreació de l’estàtua colossal de l’emperador August, que presidiria el temple de culte imperial de Tarraco.

Per al curs 2014-2015. Aquests s’han centrat en la continuació dels dibuixos reconstructius de l’edifici dels banys de la Vil·la Romana dels Munts –l’atri i la piscina frigidaria/nympheum–, i en la representació de dones de Tarraco a partir de documentació epigràfica (inscripcions sobre pedra o altres suports perdurables).

Representació d'una matrona romana en una escena de mercatRepresentació d’una matrona romana en una escena de mercat