Xaloc, el millor romesco de Tarragona

Per . Actualitzat el

Entre Xavier Veciana i Carme Lucas, que regenten el restaurant Xaloc, han aconseguit, mercès a la qualitat dels productes emprats i de les exquisides  elaboracions, tenir un establiment de referència al Serrallo tarragoní, que pot situar-se entre els millors del barri de pescadors on es pot gaudir del bon peix i marisc del Mediterrani.

En Xavier era pescador. Des dels 13 anys ja anava a la mar i, com a bon mariner, coneix molt bé tots els secrets de la cuina de les barques. La duresa de la professió va fer que finalment decidís, juntament amb la seva dona, obrir un restaurant per oferir la cuina marinera que sap fer. I van obrir portes el març de 2007 en un local lluminós que respira l’esperit mariner i que incorpora fotografies fetes pel mateix Xavier que obren la gana a qualsevol: gambes, escamarlans, llagostins, crancs…

La base de la cuina són els plats mariners com es fan a les barques. L’estrella de la casa és el romesco tradicional de Tarragona; aquest emblemàtic plat de Xaloc va ser guardonat l’any 2014 pel Patronat de Municipal de Turisme com el número 1 entre els oferts per 8 emblemàtics restaurants de la ciutat, segons valoració portada a terme pel conegut bloguer El Cocinero Fiel (Txaber Allué). Cal deixar-se aconsellar per la Carme, que explica els suggeriments del dia, segons les compres fetes al peixater del Serrallo, que els subministra la matèria primera de la mar.

Entre les especialitats de la casa trobem els arrossos, importants a la carta com el caldós Parellada, 17€; el negre, 15,50€; el de popets de Tarragona, 17€; o el de rap i calamar, que porta per nom «arròs Xaloc», 13,20€. La gamba vermella de Tarragona (s/m) també és una de les grans opcions per gaudir de la cuina del Xaloc, com els popets de Tarragona, 25€, o els musclos a la planxa, 8,50€; i per a qui li agradi el toc oriental, no manquen a l’oferta culinària del restaurant plats com el sushi de tonyina vermella, 18€; i els tàrtars, com el de tonyina, 18€ i salmó 16€. I al final de l’àpat, una bogeria de xocolata, 5,90€; tòfones al Chartreusse, 1,20€/u.; sorbets i gelats, 4,80€… La carta de vins té unes 50 referències i el vi de la casa és el Crinell, 9,50 euros.
En definitiva, Xaloc és restaurant ideal per gaudir de la bona cuina dels pescadors del Serrallo tarragoní, entre els quals, el romesco.