Els tarragonins voten «sí» a la independència

Junts pel Sí i la CUP sumen majoria absoluta amb deu diputats a Tarragona i el 49% dels vots

Per . Actualitzat el

Tarragona trenca per enèsima vegada el tòpic unionista i dóna a la causa independentista deu dels divuit diputats que s’hi disputaven. Amb nou diputats, Junts pel Sí es converteix en la força més votada superant en més del doble C’s. La CUP aconsegueix un diputat a la demarcació per primera vegada en la seva història i dóna la majoria absoluta de representants independentistes a la formació encapçalada per l’economista Germà Bel.

Victòria incontestable de l’independentisme a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, que releguen la província de Barcelona a l’últim lloc quant a percentatge de vots de les candidatures del «sí».

Les enquestes que es remenaven aquests darrers dies no han errat massa i Junts pel Sí ha sumat nou diputats, un menys que el que van aconseguir CiU i ERC el 2012. Cal recordar que en aquells comicis Unió formava part de la coalició. Malgrat tot, la CUP irromp a Tarragona amb un diputat i dóna la majoria absoluta a les opcions del «sí».

La segona força ha estat C’s, amb quatre diputats, seguit pels socialistes que en tindran dos. La formació encapçalada per Carles Castillo perd un diputat respecte al 2012 mentre que el partit taronja en guanya tres.

El gran derrotat d’aquestes eleccions és Alejandro Fernández (PP) que ja venia de perdre tres regidors a les municipals del maig i, en la seva nova aventura al Parlament, en perd dos amb relació als passats comicis autonòmics.

Catalunya Sí que es Pot manté la representació que tenia ICV-EUiA però Hortènsia Grau no encadenarà la seva tercera legislatura consecutiva al Parlament. A Tarragona, Podem és qui es queda aquest escó sota el nom del reusenc Guillem Bargalló.

Per vots, mentre les forces del «sí» (Junts pel Sí i la CUP) sumen el 49% dels vots, les del «no» (C’s, PSC i PP) es queden en poc més del 40%. Catalunya Sí que es Pot, amb un 6,5%, i Unió, amb un 2,7%, no es pronuncien ni a favor ni en contra de la independència.

El nou diputat de la CUP per Tarragona, Sergi Saladiè, acompanyat de la portaveu del grup municipal dels cupaires, Laia Estrada.