«Volem ajudar els col·lectius en risc d’exclusió social i lluitar contra les malalties amb més incidència»

Ramon Marsal, president de la Fundació PortAventura

Per . Actualitzat el

La Fundació PortAventura va néixer fa sis anys amb la voluntat de servir com a paraigua de totes les accions solidàries que l’empresa du a terme des dels seus inicis. Sis anys després de la seva creació, la fundació prepara ja el seu acte estrella anual, el Sopar Solidari, amb la idea d’aconseguir arribar a la xifra dels 1.500 comensals. A més a més, també treballa per recaptar fons per finançar la remodelació de l’UCI de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona amb noves accions que veuran la llum ben aviat.

Com sorgeix la Fundació PortAventura?
Abans que nasqués la fundació, l’empresa PortAventura Entertainment ja feia diferents actes solidaris com el Posa’t la gorra, la jornada de Down Catalunya…, ja que a la companyia ja hi havia una responsabilitat social corporativa molt arrelada. Fruit d’això, fa sis anys es busca una manera de canalitzar i controlar millor tots aquests actes solidaris.

I ho fa amb uns fins concrets?
Sí, són molt clars: cobrir les necessitats de col·lectius amb risc d’exclusió social i orientats també a les malalties que tenen més incidència en la nostra societat com és el càncer infantil, la síndrome de Down…

I un cop creada la fundació?
Vam traslladar a la fundació tots els actes de responsabilitat social que es feien. I el patronat marca unes línies d’actuació que determinen fer actes socials en què la participació ciutadana sigui el màxim exponent. Com a punt d’unió tenim el Sopar Solidari.

Parli’ns d’aquest sopar.
El primer va tenir lloc ara fa cinc anys en el qual vam reunir unes 700 persones. A partir d’aquí, el segon any ja vam fregar les 800, el tercer vam arribar a les 1.000, el quart també i ara ja anem pel cinquè, amb l’objectiu d’arribar a les 1.500.

De què tractarà el sopar d’enguany?
Cada any busquem un leitmotiv, l’any passat va ser el Projecte Home, que va anar molt bé, i enguany ens hem centrat en l’Alzheimer, perquè és evident que hi ha una preocupació latent en la societat al voltant d’aquesta malaltia. Per vehicular el nostre suport hem escollit tres entitats: la Fundació Pasqual Maragall, que fa una gran tasca dins del camp de la investigació, la Fundació Villablanca –del grup Pere Mata– i l’Associació d’Alzheimer Reus i Baix Camp que també capitanegen els seus corresponents estudis.

I aprofiteu per lliurar un donatiu a la Casa Sant Josep…
Com que la setmana abans fem el torneig de golf per recaptar fons per a la Casa Sant Josep, al mateix sopar farem el lliurament del donatiu. Així també donem una empenta a la Casa Sant Josep i, tot i que no està relacionada amb l’Alzheimer, la donem a conèixer aprofitant que tenim 1.500 persones al sopar.

Quant es recapta en un sopar solidari?
L’any passat van ser uns 72.000€. Depèn de la capacitat de convocatòria que tenim i dels col·laboradors que aconseguim, perquè no és només el que es paga per cobert sinó que també allò que es recapta en el sorteig. A banda, enguany fem un pac per a empreses amb què, per 2.000€, tenen taula per a deu persones, cinc estades als nostres hotels amb entrades al parc d’atraccions incloses.

En quins nous projectes treballa la fundació?
El patronat ja fa anys que buscava un projecte estrella en què quedés palesa la finalitat real de la fundació. Se’ns va plantejar la possibilitat d’entrar en el projecte de remodelació de l’UCI de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona i el desembre ja signàvem l’acord pel qual destinarem 3 milions d’euros a la millora d’aquestes instal·lacions. S’ha de dir que no es fa de cop perquè l’UCI no deixa de funcionar i amés es tracta d’un projecte a deu anys.

Entenc que això comportarà actes especials per recaptar fons.
Sí. Es farà un acte dins del parc per donar a conèixer el projecte i també ens anirem marcant iniciatives durant aquests pròxims mesos per recaptar aquests diners.

I tot això compaginat amb les activitats que ja feu des de fa anys.
Sí, com el Posa’t la gorra per la Casa dels Xuclis que potser és l’acte que té més incidència. El pròxim 3 d’octubre celebrem el Dia de la síndrome de Down, a favor de Down Catalunya, un acte en què poden venir unes 5.000 persones. També tenim el dia de Fedaia on vénen tots els centres d’acolliment de Catalunya com pot ser la Casa Sant Josep o La Pastoreta de Reus. Pel dia dels celíacs també fem un acte, etc.

Amb un espai com el parc deveu rebre moltes propostes d’entitats.
Diàriament ens arriben moltíssimes sol·licituds però, per desgràcia, no podem dir a tot que sí. Les valorem, les intentem encaixar i cal dir que moltes d’aquestes sol·licituds són per venir a passar el dia a PortAventura. En aquest darrer cas es tracta de facilitar l’accessibilitat als col·lectius en els quals es pot justificar.