L’hora de la veritat

Els col·legis electorals han obert portes a les 9h. Mig milió de tarragonins i tarragonines estan cridats a exercir el dret a vot fins a les 20h.

Per . Actualitzat el

La societat tarragonina afronta avui envoltada de pluja i mal temps la cita electoral més transcendent de la història democràtica a Catalunya. En joc està la possibilitat d’iniciar el procés cap a un nou Estat que, segons els partidaris de la independència, servirà per construir un país més just i pròsper per als seus residents. Menys atur, més recursos públics per a polítiques socials, sanitàries i educatives, pensions i prestacions més altes, poder de decisió sobre els temes cabdals… són els principals arguments sobre els quals se sustenta el bloc sobiranista que, davant les negatives constants de l’Estat espanyol a oferir un millor tracte fiscal i identitari a Catalunya, considera que ha arribat l’hora de començar un nou camí sense dependre de les decisions que es prenen des de Madrid. A l’altre costat, el bloc unionista, que defensa la unitat d’Espanya com a millor via per garantir el benestar a totes les comunitats autònomes que configuren l’Estat espanyol. Els riscos que una Catalunya independent pot significar per al futur d’Espanya i per a la mateixa societat catalana han estat els principals arguments de les formacions polítiques unionistes per intentar mobilitzar el seu electorat. De moment, totes les enquestes donen una victòria folgada al bloc sobiranista (Junts pel Sí i la CUP), tot i que caldrà esperar a aquesta nit si aquest aconsegueix una victòria prou àmplia per poder executar el camí cap a l’Estat propi en el termini de 18 mesos i, sobretot, per mostrar una voluntat majoritària del poble català davant d’Europa i el conjunt de la comunitat internacional.

Catalunya independent, sí o no? Aquesta és la gran pregunta que contesten aquest 27-S els ciutadans i ciutadanes de Catalunya (i també de les comarques tarragonines) en les eleccions més esperades dels darrers anys per una bona part de la societat. A manca d’un referèndum legal, les eleccions al Parlament de Catalunya d’aquest 27-S són el plebiscit necessari perquè el  nou govern de la Generalitat executi la voluntat del poble català mostrada a les urnes. Malgrat l’alta participació de la societat catalana en les darreres diades nacionals de Catalunya, amb un marcat accent independentista, i malgrat que 2 milions de persones van votar a favor de l’Estat català en la consulta del 9-N, l’hora de la veritat, l’oficial, és avui a través d’unes eleccions democràtiques legals i reconegudes per tothom. És moment de decidir: Construïm un nou país o continuem com fins ara?

Prop de 550.000 tarragonins tenen cita amb les urnes aquest diumenge per decidir si Catalunya ha de ser un Estat independent

Milers de tarragonins i tarragonines partidaris de la independència catalana tenen aquest diumenge, per primera vegada a la seva vida, la possibilitat de prendre part en unes eleccions que realment serveixin per conduir Catalunya cap a la consecució d’un Estat propi. Els comicis del 27-S, sense cap mena de dubte, s’han convertit en els més importants des de la transició democràtica i dels seus resultats es derivarà bona part del futur polític, econòmic i social de Catalunya, així com del model d’Estat espanyol. A la circumscripció de Tarragona estan citades a les urnes un total de 547.320 persones (uns 2.000 més que en les eleccions de 2012). A banda d’aquestes, hi ha 14.590 tarragonins i tarragonines amb dret a vot que resideixen a l’estranger.

A Tarragona, el dispositiu humà per fer possibles les eleccions és de prop de 10.000 persones. Segons dades facilitades per la Generalitat de Catalunya, a les taules repartides pels diferents col·legis electorals hi ha desplegats un total de 3.006 membres titulars, als quals cal afegir un total de 6.012 suplents que han d’estar localitzables. Pel que fa a personal de l’administració, a la nostra circumscripció es mobilitzen un total de 499 professionals. Al conjunt de Catalunya el nombre de persones amb dret a vot és de més de 5,5 milions. D’aquests, 195.533 són electors a l’estranger inscrits al Cens d’Electors Residents Absents (CERA). El dispositiu electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya mobilitzarà durant la jornada electoral del 27 de setembre 77.470 persones, entre membres de les meses electorals i representants de l’Administració. En el conjunt del país hi ha 24.531 titulars de les meses electorals i 49.062 suplents, que atendran 2.702 col·legis electorals (16 col·legis menys que el 2012), i 8.177 meses electorals (47 més que el 2012).

Qüestionari NotíciesTGN – Respostes dels principals caps de llista per TGN

 

Captura de pantalla 2015-09-22 a las 10.35.49

 

 

Junts pel Sí
Germà Bel

 

 

Principals propostes.
Més enllà de les propostes generals de futur de país, de construir un Estat, pensem que un element molt important és empoderar les persones i els territoris perquè puguin prendre les seves iniciatives i puguin fer els seus projectes.

Caràcter plebiscitari.
D’una manera oberta els partits que defensem el sí, i també d’una manera clara tota la resta de partits, perquè actuen com si l’element central d’aquestes eleccions fos la decisió dels catalans de crear un estat independent o no. Per tant, per la voluntat d’uns i l’actitud d’altres aquestes eleccions són clarament plebiscitàries que és l’única manera que ens ha quedat per decidir.

Diàleg amb el Govern espanyol.
El Govern actual d’Espanya ha mostrat que no té voluntat de fer cap diàleg i els principals partits que actuen a la política espanyola són contraris al principi que som els catalans els qui hem de decidir el nostre futur.

Resultats a Tarragona.
Com a economista que sóc no m’agrada fer prediccions del futur incert, però els catalans seran els que decidiran si Catalunya ha de ser independent i estem convençuts que aquesta serà la voluntat del poble.

 

Captura de pantalla 2015-09-22 a las 10.35.14

 

 

PSC
Carles Castillo

 

 

Principals propostes.
Recuperar el temps perdut pel Govern de la dreta i, sobretot, donar una resposta real i immediata a aquells que pitjor ho estan passant per culpa de la crisi econòmica. Proposem un pla de xoc contra l’atur i per la generació d’ocupació, recuperar els nivells inversors que teníem per recuperar la qualitat dels serveis públics de salut i d’educació.

Caràcter plebiscitari.
Sí, però no en el sentit que ho diu Artur Mas. Estem en una cruïlla: o bé continuem amb un govern presidit per Mas que continuï retallant drets i prestacions socials o bé optem per un govern de progrés que torni a tenir a les persones en l’epicentre de la seva activitat.

Diàleg amb el Govern espanyol.
El senyor Rajoy i diàleg són conceptes antagònics. Jo estic molt esperançat que el desembre tinguem també un govern de progrés a Espanya liderat per Pedro Sánchez. Aleshores aconseguirem tots plegats sortir del carreró sense sortida on ens han portat Mariano Rajoy i Artur Mas.

Resultats a Tarragona.
Com a mínim tres diputats però l’important no és el nombre de diputats sinó canviar el rumb que ha portat el país des de 2010.

 

Captura de pantalla 2015-09-22 a las 10.35.38

 

 

PP
Alejandro Fdez

 

 

Principals propostes.
Ser un Govern que governi i que no deixi de banda les persones. És primordial que la Generalitat assumeixi les competències que té transferides i que molts cops descuida i deixa en mans dels ajuntaments, endeutant-los. Tenim un pla específic per reduir llistes d’espera, suprimir barracons dels col·legis i oferir propostes concretes pel Logis Penedès, la Ciutat Judicial, la Residencial i generar així ocupació a la província.

Caràcter plebiscitari.
No, però són les eleccions més importants dels darrers anys perquè hi ha un partit que vol trencar la unitat d’Espanya. A més, pretén fer-ho amb un diputat per sobre de la majoria absoluta, amb un 40% dels vots que representen el 30% del cens. I això no es pot permetre.

Diàleg amb el Govern espanyol.
Ha estat constant durant tota la legislatura i ho continuarà sent amb el nou Govern de la Generalitat. Així ho demostren els pagaments el Fons de Liquiditat Autonòmica. Però hi ha línies vermelles que no es poden superar. Podem parlar de tot com hem fet fins ara, però la independència no la negociarem.

Resultats a Tarragona.
Esperem mantenir la mateixa representació.

 

Captura de pantalla 2015-09-22 a las 10.38.10

 

 

CUP
Sergi Saladié

 

 

Principals propostes.
La CUP no és un partit clàssic que promet coses. Treballem sobre un doble eix, nacional i social, absolutament indestriables. Declaració Unilateral d’Independència per desobeir el marc jurídic, polític i econòmic de l’Estat espanyol i la UE. Procés Constituent de la futura República Catalana, fet des de baix a l’esquerra, i permeti garantir totes les sobiranies i drets bàsics. Una constitució que no es pot fer amb la panxa buida i el llum apagat. Totes les persones hem d’estar en igualtat de condicions per crear el nou país. Cal una solució immediata per resoldre els problemes urgents (habitatge, alimentació, energia,…).

En l’àmbit de Tarragona, la defensa del territori, dels recursos naturals, aprofitament racional de les infraestructures existents, resistir a les agressions, recompondre estructures territorials i socials malmeses pel capitalisme, i (Re)creació de projectes territorials autogestionats.

Caràcter plebiscitari.
Sí. És l’única fórmula democràtica que l’Estat espanyol ens ha
deixat.

Diàleg amb el Govern espanyol.
No.

Resultats a Tarragona.
Dos.

 

Captura de pantalla 2015-09-22 a las 10.45.24

 

 

UDC
Anna Solé

 

 

Principals propostes.
Proposem tres eixos bàsics. El nacional, no diem no a la plena sobirania de Catalunya, ans al contrari, hi lluitarem fermament. En segon lloc l’eix econòmic que ha de passar per generar la màxima ocupació perquè no s’ha acabat la crisi. I l’eix social, per nosaltres bàsic. Sustentem el nostre pensament en la família com eix vertebrador i generador de valor.

Caràcter plebiscitari.
Nosaltres parlem d’eleccions que donin lloc a una legislatura d’estabilitat. El país no pot permetre’s tornar a trobar-se en la inseguretat que ens hem trobat aquests mesos i que podria provocar inseguretat jurídica si hi ha majoria per avançar en una DUI. Unió no serà aquí. En tot cas, en un procés jurídicament correcte i vàlid en tots els seus aspectes. No hi donarem suport perquè basem els nostres plantejaments d’entrada en el diàleg.

Diàleg amb el Govern espanyol.
No. Però les circumstàncies canviaran. Surti el govern que surti de les pròximes generals, les circumstàncies estem segurs que obligaran a canviar les posicions.

Resultats a Tarragona.
Aspirem d’entrada a tenir grup propi.

 

Captura de pantalla 2015-09-22 a las 10.36.31

 

 

C’s
Matías Alonso

 

 

Principals propostes.
Tenim un programa molt extens amb 800 propostes que donen forma a un projecte per a la convivència i per la unió, amb el convenciment que és la millor fórmula per aconseguir una Catalunya pròspera i forta, en una Espanya forta i unida dins d’una Europa que garanteix el nostre futur.

Caràcter plebiscitari.
No ho són. Però el senyor Mas vol convertir-les en un plebiscit. Una proposta que té molt més a veure amb el populisme que amb la pràctica política del nostre entorn democràtic. El que sí que són és la millor oportunitat per fer que el senyor Mas plegui i ens deixi treballar i créixer en pau.

Diàleg amb el Govern espanyol.
En una democràcia sempre és possible el diàleg. Però s’ha de començar per tenir voluntat de dialogar. Malauradament aquest no ha estat el cas ni del govern central ni del govern de la Generalitat.

Resultats a Tarragona.
Els que finalment decideixin els nostres conciutadans. Tot i que la majoria d’enquestes parlen de 3 la nostra aspiració és superar a bastament aquesta xifra i disputar la primera posició com a llista més votada.

 

Captura de pantalla 2015-09-22 a las 10.35.58

 

 

CSQP
Gerard Bargalló

 

 

Principals propostes.
Volem posar la gent al davant d’altres consideracions. Un pla de rescat ciutadà urgent que faci que es pugui eradicar la pobresa energètica, que trobi solucions alternatives als desnonaments, que garanteixi l’escolarització de qualitat. Cal fer un pla estratègic nacional per dibuixar un nou model en què la distribució de riquesa i de recursos sigui equilibrat i que estimuli la nostra societat.

Caràcter plebiscitari.
No podem acceptar-ho. La sobirania com a ultimàtum s’ha plantejat per no parlar del que s’ha fet. Enlloc del món passa que un partit que governa es torni a presentar i no passi comptes. Volen un xec en blanc sobre una sola pota de la sobirania.

Diàleg amb el Govern espanyol.
Amb la majoria actual del Partit Popular és complicat. S’han enquistat a mantenir les reivindicacions catalanes com una mena de pantalla de fum per tapar les seves polítiques. Però és evident que hi ha una onada de canvi que es va perfilant arreu.

Resultats a Tarragona.
Ser la segona força ja seria un triomf. Gaudir de més confiança que altres partits de més trajectòria, per dir-ho així, també ho seria.