Les respostes dels nostres avantpassats als canvis climàtics s’explicaran a Tarragona

L’IPHES organitza una conferència internacional sobre com afrontaven a la prehistòria aquestes variacions del clima

Per . Actualitzat el

L’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) organitza la International Conference Late Glacial to Early Holocene Soci-ecological responses to climaticinstability within the Mediterranean Basin (Conferència Internacional sobre respostes socioecològiques de la inestabilitat climàtica a la conca del Mediterrani entre el període tardiglacial i principis del holocè), que se celebrarà a la Universitat Rovira i Virgili, al Campus Catalunya, a Tarragona, del 3 al 5 de febrer del 2016.

Aquest congrés internacional té per objecte establir un nou marc de referència per a investigar les interaccions ambientals dels humans a la conca del Mediterrani des del final del Paleolític Superior al Neolític (és a dir, entre fa 17.000 i 6.000 anys). Aquest escenari inestable va ser testimoni d’alguns dels canvis més significatius de la prehistòria humana, com ara la desaparició de les tradicions culturals del Paleolític Superior i dels estils de vida dels caçadors recol·lectors per donar pas a l’expansió de l’agricultura.

Aquesta trobada reunirà arqueòlegs, prehistoriadors, geòlegs, geògrafs i biòlegs per tal d’impulsar estudis sobre les interaccions humà-ambientals del passat a la conca mediterrània. Els ponents analitzaran les respostes ambientals locals i regionals que es donen al deteriorament climàtic o els seus efectes sobre la dinàmica de la població.

Altres temes que es tractaran impacte dels canvis del nivell del mar a les zones costaneres, les respostes humanes a l’aridesa i l’estrès hídric, així com la resiliència dels primers sistemes agrícoles a la inestabilitat climàtica.

Ja està obert el termini de presentació d’abstracts, que finalitzarà el 15 de novembre. Els resums no poden sobrepassar les 300 paraules i han d’incloure l’afiliació i l’adreça de correu electrònic de l’autor. Han de ser enviats a medinesconference2016@gmail.com

Per a més informació i inscripció visitar la pàgina web del congrés.