El MAMT dedica una exposició a la vinculació de Subirachs al territori

La mostra fa un relat històric de l’època a través de les seves creacions

Per . Actualitzat el

L’obra de l’escultor Josep M. Subirachs (Barcelona 1927-2014) forma part de la vida quotidiana de la ciutat de Tarragona i d’altres indrets de la demarcació. Algunes de les seves obres estan tan adaptades al paisatge urbà que fins i tot poden arribar a passar desapercebudes. És el cas de l’Espina, que ornamenta la façana de l’edifici del número 115 de l’actual Rambla Nova; de la peça ceràmica situada a l’edifici Aquari a Ramon i Cajal, o del Monument al Mil·lenari de Catalunya, actualment ubicat en una rotonda de la Via Augusta de la ciutat. Sense oblidar altres peces emblemàtiques creades i ubicades actualment al nostre territori, com el Monument a Pau Casals del Vendrell o l’Ambó del Monestir de Poblet.

És per aquest motiu que el Museu d’Art Modern de la Diputació (MAMT) n’ha volgut fomentar el coneixement i retre homenatge a aquest artista polifacètic, reconegut sobretot per fer la Façana de la Passió de la Sagrada Família, obra a la qual va dedicar 25 anys de la seva vida. Només un any després de la seva mort, s’inaugura “Subirachs. Crònica d’una presència. Tarragona – Poblet – El Vendrell”, una producció pròpia impulsada pel MAMT, creada amb l’estreta col·laboració de la família de l’artista.

Fins al 8 de novembre es pot visitar aquesta mostra, que a través d’obra real, plafons informatius i un audiovisual que recull les impressions de persones molt properes a l’artista, fa un relat històric, amb material inèdit, de l’arribada de Subirachs a Tarragona, a principis dels anys seixanta, de la mà l’arquitecte Josep Ferrer Bosch, i de la seva trajectòria al territori.

El diputat delegat del Servei d’Assistència al Ciutadà de la Diputació de Tarragona, Joan Olivella, ha inaugurat aquest dijous a la tarda l’exposició, en un acte al qual també han assistit la filla de l’artista, Judit Subirachs; la directora del MAMT, Rosa Ricomà, l’arquitecte Josep Ferrer Bosch, i l’escultor Bruno Gallart, amb qui va treballar a la Sagrada Família.

Durant la seva intervenció, el diputat Joan Olivella ha destacat la qualitat de l’exposició, que “dóna una visió global de l’obra d’aquest artista al nostre territori”, tot ressaltant que Subirachs va aconseguir relacionar l’arquitectura amb l’art, avançant-se en el temps, sense perdre l’estil clàssic. D’altra banda, la filla, Judit Subirachs, ha agraït, emocionada, a la Diputació i al Museu d’Art Modern la feina feta, ja que el resultat és una “exposició molt atractiva, que combina els vessants artístic, històric i documental”. A més, ha recordat que el seu pare va ser “un artista polifacètic i prolífic que va desenvolupar un art democràtic, ja que les seves obres estan a l’abast de la ciutadania. En aquest sentit, la Rosa Ricomà ha destacat que les obres de Subirachs formen part de la nostra quotidianitat i del nostre paisatge urbà.