El sobiranisme obtindria la majoria absoluta a les comarques de Tarragona

Una enquesta interna de Junts pel Sí dóna nou diputats a la formació de Mas i Junqueras i un més per a la CUP

Per . Actualitzat el

L’enquesta interna de Junts pel Sí atorga a les formacions independentistes deu dels divuit diputats que hi ha en joc a la demarcació.  Segons aquest document, Junts pel Sí obtindria nou diputats, un menys que la suma de diputats que van aconseguir CiU i ERC a les passades eleccions del 2012. En canvi, la CUP, que fa tres anys no va aconseguir representació a Tarragona, trauria un diputat segons l’enquesta. La resta de forces (C’s, CSQP, PSC i PP) obtindrien dos diputats més per cap.

grafic_eleccions 2015

Quan només queden deu dies per a les eleccions ja han sortit diverses enquestes que coincideixen a vaticinar un triomf de les opcions independentistes. El dubte és si Junts pel Sí i la CUP assoliran la majoria absoluta. Abans de la Diada, el CIS va fer pública la seva aposta que donava a les dues formacions sobiranistes una majoria absoluta molt ajustada (Junts pel sí, 60 – 61 i la CUP, 8). Per demarcacions, el Centro de Investigaciones Sociológicas dóna la meitat de diputats tarragonins a les formacions independentistes (8 per Junts pel Sí i 1 per la CUP). Un diputat menys, doncs, que l’enquesta interna de la formació encapçalada per Raül Romeva.
Aquest diputat el guanyaria Ciutadans, segons el CIS, i la resta de forces en traurien dos.

Si comparem aquestes travesses amb els resultats de 2012 veiem que el vot independentista es manté. Als anteriors comicis autonòmics CiU va obtenir 7 diputats, ERC en va treure 3 i la CUP, cap. Deu diputats que coincidirien amb els que pronostica l’enquesta interna de Junts el Sí, tot i la marxa dels votants d’Unió i sumant el creixement de la CUP.

En canvi, segons el CIS, l’independentisme cauria lleugerament a les comarques de Tarragona i perdria un diputat.

Altres forces que perdrien segons les dues enquestes serien el PSC i el PP a costa de C’s i Catalunya sí que es pot. Aquestes dues opcions guanyarien entre un i dos diputats més, segons l’enquesta que agafem.

Tot i aquests resultats tan possitius per a les forces sobiranistes, les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre són, segons les enquestes, les que menys suport donen a la independència. Segons el document de Junts pel Sí, la força de Mas i Junqueras obtindria 11 o 12 diputats a Girona i 10 a Lleida, dues circumscripcions que elegeixen 17 i 15 diputats respectivament mentre que Tarragona n’elegeix 18. A banda, en aquestes dues províncies, la CUP també obtindria un diputat tant a l’enquesta de Junts pel Sí com a la del CIS.

L’organisme espanyol, però, dóna deu diputats a Junts pel Sí tant a Lleida com a Girona. Uns resultats inferiors als de l’altre document però que segueixen fent de Tarragona la demarcació menys independentista de totes.