Santa Tecla i el 27-S

Per . Actualitzat el

Les campanyes comunicatives de les festes de Santa Tecla acostumen a ser tan encertades com les iniciatives de la ciutadania durant aquests darrers dies d’estiu. Ja fa un parell d’anys Santa Tecla es presentava com una estació meteorològica a part de les quatre clàssiques, ubicada entre l’estiu i la tardor. I és que, per als tarragonins, aquests dies tenen una dimensió especial i fan que la gent surti en tromba a viure els actes que es proposen i que tenyeixin els carrers de la ciutat amb els colors de les seves samarretes de Santa Tecla.

Uns carrers que s’omplen de banderoles amb el disseny que pertoqui depenent de l’any. L’any passat, per exemple, la ciutat es va omplir de lleons, l’altre d’uns balladors de cossis figurats, enguany li tocava al Drac de Sant Roc, que compleix trenta tecles (com l’Àliga, per cert). La consellera de Festes ja ho va dir: «la ciutat s’omplirà de dracs, a les samarretes, als barrilets, a les banderoles…». Però no va pensar en el 27-S.

L’atzar, o Artur Mas, ha fet coincidir la campanya electoral amb les festes de la nostra patrona i ha mutilat la decoració dels nostres carrers. Les cares dels polítics substitueixen el Drac de Sant Roc en la majoria d’espais i, si bé alguns dels fotografiats perfectament podrien formar part del seguici festiu de la ciutat, crec que en general preferiríem que fos el nostre Drac de Sant Roc el rei dels fanals durant aquests dies.

Però la política tot ho pot. Fins i tot és capaç de treure-li el domini dels carrers i places a la totpoderosa Santa Tecla. La que no fou vençuda ni per les bèsties ni pel foc ha estat derrotada pels caps de llista del 27-S i s’haurà de conformar i donar gràcies perquè el president de la Generalitat no convoqués les eleccions pel dia 20 de setembre.

Qui sap quants actes haurien patit l’efecte dels comicis.

Però, ja posats a coincidir, cal convidar els tarragonins a gaudir de les festes de Santa Tecla i a participar dels actes que Ajuntament i entitats ens han preparat i, després, a continuar gaudint d’una festa ben diferent, la de la democràcia. A veure si tanquem el setembre demostrant que quan es tracta de sortir al carrer als tarragonins i a les tarragonines no ens atura ningú.